Vienas garsiausių „YouTube“ technologijų apžvalgininkas Marques Brownlee metų pabaigoje surengia „akląjį“ išmaniųjų telefonų kamerų testą. Jo sekėjai „Instagram“ ir „Twitter“ paskyrose balsuoja už labiau patinkančias nuotraukas bei taip patys išrenka tų metų favoritą ir geriausiai fotografuojantį išmanųjį. Galbūt visiems buvo netikėta, tačiau patraukliausiai daugeliui atrodė būtent „Asus Zenfone 7 Pro” išmaniuoju telefonu darytos nuotraukos, o dar įdomia tai, kad finale buvo „Zenfone 7 Pro” ir „Xiaomi Mi 10 Ultra” telefonai.

Taigi šį kartą pažintis su „Asus ROG Phone 3” bei „Asus Zenfone 7 Pro” išmaniaisiais telefonais. Pirmasis skirtas visiems žaidimų mėgėjams telefonu, antrasis – pirmasis išmanusis su triguba atsiverčiančia kamera telefone. Prisipažinsiu, nesu didelis žaidimų ekspertas, todėl nebandysiu daug apie tai pasakoti. Visada daugiau dėmesio skiriu išmaniųjų telefonų kameroms, ne išimtis ir ši apžvalga. Daugiau nuotraukų pavyzdžių bei vaizdo įrašas filmuotas tik šiais telefonais.

Maksimali vaizdo įrašų raiška „Asus ROG Phone 3” ir „Asus Zenfone 7 Pro” yra net 8K 30 kadrų per sekundę, tačiau savo kompiuteryje tokius failus man peržiūrėti buvo sudėtinga. Nekalbu apie tokių vaizdo įrašų redagavimą. Geriau gamintojai gerintų 4K raišką, nes 8K telefone dar kiek per anksti. Privalumas šių modelių būtų 4K 120 kadrų per sekundę filmavimas sulėtintai ir rezultatas atrodo neblogai.

Pasirinkus kitą raišką, o ne maksimalią leistiną, yra tam tikrų apribojimų. „Asus ROG Phone 3” turi tris kameras nugarėlėje, tačiau filmuoti galima tik plataus ir itin plataus kampo kameromis. Pasirinkus 4K 60 kadrų per sekundę filmavimui lieka tik pagrindinė kamera ir itin plataus kampo kameros pasirinkimo nelieka.

Panaši situacija su „Asus Zenfone 7 Pro”. Maksimali raiška 8K, kuri vargiai kur panaudojama. Filmuoti visomis trimis kameromis galima pasirinkus tik Full HD raišką 30 kadrų per sekundę, o tokia kokybė manęs nepradžiugino. Geriausiai man atrodė 4K 60 kadrų per sekundę filmavimo kokybė, tik tuomet yra keletas niuansų. Nelieka teleobjektyvo kameros ir prastesniame apšvietime kokybė gali nuvilti. Ypač itin plataus kameros vaizdo įrašymas tamsiu paros metu yra silpniausia šių modelių vieta, tačiau tuo negali pasigirti nei vienas mano bandytas išmanusis. Šiais metais gal pasirodys naujų flagmanų, kurie pakeis šią situaciją, bet kol kas tokio nebandžiau.

Pasirinkus rankinius vaizdo įrašymo nustatymus galima keisti mikrofono įrašymo krytį: 3D erdvinį, kai klausoma priekyje ar gale, bei įprastą mikrofono garsą. Taip pat galima įjungti vėjo triukšmo mažinimą, ką galima padaryti ir filmuojant automatiniais nustatymais. Video apžvalgas filmuoju taip pat telefonais. Tuomet naudoju išorinį mikrofoną, kad garsas būtų kokybiškesnis. Gaila, bet to negalėjau padaryti nei su vienu iš šių „Asus“ telefonų.

Man, kaip TV operatoriui, filmavimo kokybė yra labai svarbi, nes kartais vaizdo reportažui užtenka tik išmaniojo telefono. Jei reikėtų rinktis filmavimui „Asus ROG Phone 3” ar „Asus Zenfone 7 Pro”, tai be abejonės pasirinkimas būtų antrasis. Gal kiek nuvylė video stabilizaciją abiejuose modeliuose, o labiausiai jos pasigedau filmuojant 4K 120 kadrų per sekundę. Situaciją kartai pagerina vaizdo įrašymo stabilizatorius, tačiau šie išmanieji mano turimam buvo per sunkūs, todėl teko filmuoti iš rankų. Jei stabilumas svarbiau nei kokybė (4K arba 8K), galima pasirinkti „HyperSteady“ stabilizavimą, tačiau tuomet galima filmuoti tik Full HD raiška 30 arba 60 kadrų per sekundę.