Viduržemio jūros ruoniai vienuoliai, taip vadinami dėl apvalių kūnų ir galvų, kurios atrodo tarsi būtų su gobtuvu, laikomi viena sparčiausiai nykstančių jūrų žinduolių rūšių pasaulyje, rodo Pasaulinės gamtos apsaugos organizacijos raudonasis sąrašas. Skaičiuojama, kad šiuo metu visame pasaulyje yra likę tik 600 – 700 šios rūšies gyvūnų.

Kadaise jie buvo aktyviai medžiojami dėl odos ir riebalų, ir tik 1986 metais buvo priimti pirmieji įstatymai, uždraudę šių ruonių medžioklę Madeiros ir Dezertašo salose, kurios laikomos jų gimtaisiais namais.

1988 metais buvo pradėta programa, skirta šios rūšies ruoniams saugoti, ir ji buvo gana sėkminga. 1988 metais Dezertašo salose gyveno tik aštuoni ruoniai vienuoliai, o dabar jų yra 44, teigė biologė Rosa Pires.

Šiame salyne žmonės negyvena – jį lanko tik pareigūnai, patruliuojantys gamtos rezervate, taigi ruoniai gali netrukdomi poruotis ir vesti jauniklius salų olose.

Pareigūnų užduotis yra įtikinti žvejus nenaudoti ilgų žiauninių tinklų ir sprogmenų, kad saugomiems ruoniams pakaktų žuvies.

Madeiros salynas, kuriame yra kalnų, gilių slėnių ir uolėtų skardžių, pasižymi turtinga gyvūnijos įvairove. Čia galima išvysti tokių banginių kaip kašalotai ir ilgapelekės grindos, ar tokių migruojančių paukščių kaip audrapaukščiai ir petreliniai.

Nardyti mėgstantis Albertas II prisijungė prie „Monaco Explorations“ misijos pirmojo etapo ir taip pasekė savo proprosenelio Alberto I, kuris 1879 metais vyko į Madeirą atlikti mokslinių tyrimų, pėdomis. Abertas I, vadintas „princu tyrinėtoju“, į šias salas grįžo kelis kartus ir galiausiai Madeiroje vedė savo antrąją žmoną, princesę Alice.

Misija vykdoma laivu „Yersin“, kuris priklauso buvusiam prekybos tinklų vadovui Francois Fiatui. Teigiama, kad jo svajonę tyrinėti pasaulį įkvėpė belgų dailininko Hergė komiksai apie Tintiną.

Šis laivas gali atlaikyti tiek labai žemas, tiek aukštas temperatūras, todėl gali plaukioti net poliariniuose regionuose. Kelionė į Madeirą yra pirmasis tris metus truksiančios misijos etapas. Vėliau ji tęsis Žaliojo Kyšulio salose Makaronezijoje.