„Sony“ vėliausiai prisijungė prie trijų kamerų turinčių telefonų sąrašo. „Samsung“, „Nokia“ ir Xiaomi“ jau pasiūlė ir daugiau, tačiau flagmano kamerų pagrindas ne kiekis, o jų funkcionalumas. „Sony Xperia 5” telefone jų yra trys 12MP. Pagrindinė 26mm f/1.6 diafragmos, teleobjektyvo 52mm f/2.4 diafragmos ir itin plataus kampo 16mm taip pat f/2.4 diafragmos. Šį skirtumą pastebėsite vakare ar naktį.

Nuotraukų kokybė viena geriausia iš „Sony“ bandytų flagmanų ir man asmeniškai labai patiko. Dienos metu darytų nuotraukų spalvos pasirodė natūralios ir arti to, ką matau realybėje. Jei anksčiau „Sony“ telefonu tik rankiniais nustatymais pavykdavo padaryti kokybišką nuotrauką, tai šį kartą ir auto režimu darytos nuotraukos džiugino. Aktualu tiems, kurie tingi galvoti kokį ISO ar išlaikymą daryti. Tačiau siūlyčiau pasinaudoti ir rankiniais nustatymais. Papildomos programėlės siųstis nereikia, o rezultatas gali būti dar geresnis.

Visai kita situacija vakare ar tamsiu paros metu. „Sony Xperia 5“ kamerą turi scenos atpažinimą, tačiau atskiro „Nakties“ ir „Macro“ režimų nėra. Manau, kad tai šioks toks minusas, nes kiti gamintojai tai siūlo, o vartotojams tai kur kas patogiau nei patiems galvoti, kokius nustatymus pasirinkti fotografuojant naktį. Kokybiškesnę nuotrauką pavyks padaryti pasinaudojus trikojo pagalba.

Viena iš geresnių „Xperia 5” kameros funkcijų yra akies sekimas, tai kas sutinkama profesionaliuose „Sony“ fotoaparatuose. Veikia iš ties puikiai ir tai suteikia pranašumo prieš kitus, kai nori nufotografuoti lakstantį ar besisupantį ant sūpynių vaiką.

Vaizdo įrašų kokybė paskutinių „Sony“ flagmanų mane, kaip operatorių, visada džiugindavo. Pirmieji flagmanai, kurie pasiūlė 4K HDR filmavimo režimą ir vaizdas atrodo kur kas geresnes nei įprastų išmaniųjų. Jei anksčiau tokiais failais sudėtinga buvo dalintis su kitais, tai ši problema jau išspręsta. Problematiška perkėlus į „Windows“ operacinę sistemą turintį kompiuterį. Reikalauja papildomo kodeko (programinė įranga, naudojama norint glaudinti arba išskleisti skaitmeninį medijos failą – DELFI), kurį reikia įsigyti už eurą norint peržiūrėtivaizdo įrašą. Taip pat norint redaguoti ir sukurti trumpą video, turite turėti mokamą montavimo programą. Keisčiausia tai, kad vaizdo stabilizavimas veikia naudojant tik pagrindinę ir teleobjektyvo kameras. Su itin plataus kampo objektyvu teks labiau pasistengti, kad vaizdas būtų stabilus.

Didžiausias „Sony Xperia 5” telefono išskirtinumas yra filmavimui skirta „Cinema Pro“ programėlė. Mėgstantiems kurti video turinį, šiuo telefonu tai galima daryti panašiai kaip su kino kamera. Gali pasirinkti ISO, užrakto greitį ar norimą spalvų režimą. Įdomiausia, kad čia stabilizacija galima rinktis ant visų kamerų. Patogu pasirinkti norimą fokuso tašką A ir B, o filmavimo metu pereiti nuo vieno objekto iki kito. Ko pasigedau, tai galimybės reguliuoti spalvų balansą rankiniu būdu.

Verta atkreipti dėmesį, kad vaizdo formatas 4K arba 2K HDR ir H.265 kodeku. Tai gali sukelti rūpesčių, norint redaguoti video kompiuteriu.