Tai bandymas reaguoti į kritiką, jog elegantiško ir vientiso dizaino „Apple“ produktai yra taip tvirtai sukonstruoti, kad išrinkti ir perdirbti jų komponentus yra labai sudėtinga.

Liamas, kuris buvo kuriamas beveik trejus metus, iš pradžių bus skirtas telefonams „iPhone 6“. Vėliau „Apple“ planuoja mofifikuoti ir praplėsti šią sistemą, kad ji tiktų įvairiems prietaisams ir išimtų daugiau medžiagų, teigė gamintoja.

Ši sistema dirbti visu pajėgumu pradėjo praėjusį mėnesį ir vieną „iPhone 6“ gali išrinkti per 11 sekundžių: ji išima aliuminio, vario, alavo, volframo, kobalto, aukso ir sidabro detales, nurodo „Apple“.

Dirbdamas tokiu tempu ir nestrigdamas, robotas per metus gali išrinkti kelis milijonus telefonų, tačiau tai sudaro tik mažą dalį nuo 231 mln. telefono aparatų, kuriuos „Apple“ pardavė 2015 metais.

„Apple“ aplinkosaugos, politikos ir socialinių iniciatyvų viceprezidentė Lisa Jackson sakė, kad ši robotizuota sistema tiek gamintojus, tiek vartotojus turėtų paskatinti aktyviau imtis atliekų perdirbimo.

Vienoje vietoje netoli „Apple“ būstinės Kalifornijos Kupertino mieste įkurdintą sistemą sudaro 29 robotizuoti moduliai. Iš pradžių sistema dirbs tik su telefonais „iPhone 6“, parduotais Jungtinėse Valstijose, kur „Apple“ gauna 40 proc. savo pajamų.

Antrasis Liamas bus įrengtas Europoje, pažymi „Apple“.

„Apple“ neatskleidžia, kiek jos prietaisų kiekvienais metais yra perdirbama. Pagal egzistuojančią programą bendrovė už tam tikrus perdirbimui atiduotus prietaisus savo klientams suteikia kreditų pirkiniams, o senus prietaisus perdirba nemokamai.