Kai šia istorija pasidomėjo DELFI, tą pačią dieną nuteistieji buvo grąžinti į senąją gyvenamąją zoną. Bet tuo viskas nesibaigė – kaliniai sako, kad dėl kreipimosi į žurnalistus dabar su jais bandoma susidoroti.

Nuteistieji pasakojo, kad šiuo metu gyvena irgi ne itin gerai įrengtose patalpose, tačiau dėl to nekelia jokių pretenzijų. Bet prieš savaitę jiems buvo pranešta, jog bus perkelti į naujai suremontuotas patalpas – jos esą ne tik nepritaikytos gyvenimui, bet ir neatitinka elementarių higienos reikalavimų.

„Valstybė davė pinigus šioms patalpos sutvarkyti – suremontavo, tačiau čia jau yra įprasta, kad įkelia į tokias patalpas ir nuteistieji viską iš naujo turi įsirengti“, – sakė jie. – Žmonės net kaime gyvena geriau, bet čia niekam neįdomu – pareigūnai žino, kad esame jų įkaitai: jeigu kelsime triukšmą, bet kada gali mus sugrąžinti atgal į lagerį. Mes žinome, kad prieš vėją nepapūsime, tačiau nebenorime tylėti – mes nereikalaujama išskirtinių sąlygų, tiesiog norime atlikti mums paskirtą bausmę. Ir norime, kad visuomenė sužinotų, kaip čia viskas vyksta. Ir kastos čia yra, nors administracija tai neigia.

Taip, mes esame vadinamieji „nuskriaustieji“, „gaidžiai“ ir pan., bet realiai – niekuo nesiskiriame nuo vadinamųjų „bachūrų“ ar „dramblių“. Zonoje yra visokių – paprastų ir pasikėlusių, sąžiningų ir velnių, draugiškų ir smurtaujančių, gyvenančių savo gyvenimą ir kenkiančių, išsilavinusių ir tik su 3 klasėmis... Vieni suklydo, padarė tai, dėl ko gailisi, kiti – grynai kriminaliniai nusikaltėliai, kitiems tai – gyvenimo būdas, o dar kiti – visiškai nekalti pateko...

O kastos ir yra tam, kad pažeminti, o paskui per kitus valdyti žmogų. Ir administracija puikiai tuo naudojasi, nes žino, kad kaliniai nieko nepadarys. Lageryje davus nurodymus, susidorojama fiziškai pačių nuteistųjų rankomis arba – kaip su mumis, administracija grasinimais gali grąžinti atgal į zoną. Daug kas ir pasiduoda, bendradarbiauja ir taip kasa duobę kitiems... Mes čia stengiamės likti vieningi, tačiau yra ir kitokių.“

Nuteistieji išdrįso nufilmuoti ir nufotografuoti gyvenamąsias patalpas, į kurias juos perkėlė, o po dienos grąžino atgal – ten, kur gyveno. Tačiau iš karto po to sulaukė atsako – buvo atlikta krata, kurios metu buvo rastas neregistruotas mobiliojo ryšio telefonas (laisvėje gyvenantys nuteistieji turi teisę turėti telefoną, bet jis turi būti registruotas) ir mielės. Pareigūnai mano, kad šie daiktai turėjo būti permesti į zoną kitiems nuteistiesiems, tačiau daugiau šių nesutarimų su nuteistaisiais nekomentuoja – per Kalėjimų departamentą buvo perduota, kad šiuo metu yra atliekami procedūriniai veiksmai. „Tai – tarnybinio pobūdžio informacija“, – DELFI nurodė pataisos namų administracija.

Tuo metu kaliniai sako, kad būtų kvaili, jeigu užsiimtų draudžiamų daiktų permetimu į pataisos namus. „Už menkiausią pažeidimą mes galime būti grąžinti atgal į pataisos namus, kuriuose nepakeliamas gyvenimas, ypatingai mums „nuskriaustiesiems“, ir visi tai žino“, – sakė jie.

Daugiau apie tai žiūrėkite vaizdo įraše ir skaitykite specialiame DELFI projekte „Pravieniškių mafija. Nerašyti zonos įstatymai“.