Šios laidos nufilmuotos pačiame šiauriausiame Europos taške - Svalbardo salyne, itin atšiauriose sąlygose toli už poliarinio rato. Į ekspediciją kelionių žurnalistas Orijus Gasanovas leidosi kartu su Klaipėdos universiteto Jūros tyrimų instituto mokslininkais.

Pirmos dvi dalys buvo skirtos pasakojimui apie gyvenimą Arktyje, apie pagrindinį Svalbardo miestą Longjyrbieną, apie ten įsikūrusius žmones, tame tarpe ir lietuvius.

Trečiojoje dalyje - Orijus išplaukia pas Lietuvos mokslininkus, kurie įsikūrę toli nuo civilizacijos esančioje vietovėje pavadinimu Eidembukta. Nuplaukti iki ten (pirmyn-atgal) kainuoja virš 4 tūkstančių eurų. O nuplaukus gąsdina visiška atskirtis nuo civilizuoto pasaulio. Eidembuktoje ne tik nėra žmonių, ten nėra geriamo vandens, elektros, jokių patogumų. Aplink vien tik tundra ir laukiniai Arkties gyvūnai.

Žurnalistas iš arti parodys, kokiomis sąlygomis gyvena Klaipėdos universiteto mokslininkai, kaip atrodo jų buitis. Kokia tvarka galioja stovykloje, kokios saugumos sąlygos ten. Pamatysite net ir ekstremalų tualetą į kurį mokslininkai vaikšto tik su ginklu.