– Kaip sakėte Vilniaus Gaonas yra žinomas visame pasaulyje. Tvarkoj, pristatykite man per 45 sekundes, kas tai yra? Nebūtinai „Wikipedinių“ žinių, bet galbūt per darbus, per jausmą, per citatą.

D. Lupshitz: Tai Vilniaus Gaonas iš tikrųjų yra vienas iš pačių žinomiausių rabinų, filosofų visame pasaulyje, nes buvo vienas iš pačių didžiausių Toros komentatorių visoje istorijoje. Mes kalbame apie 5777 žmonijos gyvenimo metus. Tai yra absoliutus čempionas visomis prasmėmis. Vėl gi, judėjai – religingi žydai gyvena pagal kodeksą. Jūs klausėte manęs apie drabužį, tai šitas drabužis, jeigu vienu žodžiu atsakyti, yra apie tai, kad žydas, judėjas turi atsiminti visus 613 įstatymų, kurių jis turi laikytis. Ne 10 Dievo įsakymų, bet įstatymų – 613. Kaip statyti namą, kaip valgyti, kas yra košeru, kas nėra košeru.

– Jūs atsimenate visus 613?

D. Lupshitz: Aš juos mokausi kiekvieną mielą dieną. Todėl Gaonas, atsakant į klausimą, buvo vienas iš didžiausių komentatorių. Pavyzdžiui, aš jums duosiu vieną šitą siūlelį, kuris yra dangaus mėlynės spalva. Tu turi šitą pasidaryti taip, kad vienas iš šitų siūlų būtų dangaus mėlynės spalva. Kas yra dangaus mėlynės spalva? Kaip ji atrodo? Iš ko ji gaminama? Ir vat tas žmogus komentavo, sprendė įstatymus susijusius su kiekvienos dienos gyvenimu.

– Iš tų 613, koks pats keisčiausias? Na toks: „Rimtai?“.

D. Lupshitz: Rimtai pasakyt? Keisčiausias?

– Keisčiausias. Na, kuris jūs galvojate? Nes mes turime 10 ir mums jau yra keistumo šiokio tokio. Ta prasme, rimtai?

D. Lupshitz: Čia vaikų daug? Ji turi pirma baigti.

– Rimtai?

D. Lupshitz linksi galvą.

– Moterys ploja, vyrai raukosi. Gal ir nieko.

D. Lupshitz: Prašėte keistai.

– Grįžkim prie Jūsų karinės karjeros. Na, jeigu galima pavadinti ją karjera. Tarnyba gal labiau. Jūs tarnavote Izraelyje, Jūs tarnavote įvairiose operacijose – ne šiaip kareivinėse sėdėjote. Nes ten apskritai turbūt nesėdi žmonės kareivinėse, nes nelabai yra kada sėdėti. Kokios buvo operacijos, kurios vyko ir gal dar keletą įsimintiniausių atvejų?

D. Lupshitz: Aš esu tarnavęs iš viso 13 metų. 3 metus aktyvioje kariuomenės tarnyboje ir 10 rezerve. Dalyvavau 3 antiteroristinėse operacijose Gazos ruože. Pavadinimai romantiškai skamba, bet ten romantiško gal mažai buvo ko. „Išlydytas švinas“, „Dūmų stulpas“...

– Jūsų romantikos jausmas man kelia įtarimų, nes kaip „Išlydytas švinas“ ir „Dūmų stulpas“ Jums yra romantiška. Bet yra kam patinka.

D. Lupshitz: Ir „Nenugalimoji uola“ buvo paskutinė operacija. Aš esu pėstininkas, granatsvaidininkas – tokia mano užduotis. Ir dabar, kai esu Izraelyje, esu antiterostinio greitojo reagavimo būrio pėstininkas. Čia mano automatas nuotraukoje ir tokia istorija, kuri man turbūt įsimintiniausia, romantiška, tikra. Turiu tokį seržantą ir paskutinėje operacijoje aš buvau užsisiuvęs ant uniformos Vytį.

– Mūsų Vytį?

D. Lupshitz: Taip. Seržantas pamatęs sakė: „Danieliau, nusiimk.“

„O kodėl nusiimti?“ – kaip žydas į klausimą – klausimu.

– Tai aišku, ginčytis reikia.

D. Lupshitz: Ir sakau: „Ne, aš nenusiimsiu.“
– Bet ką apie tave pagalvos?
– Kas pagalvos?
– Ką apie tai jie pagalvos?
– Kas jie, kas pagalvos ką?
– Na, Hamas teroristai, ką jie apie tave pagalvos.
– Ką apie mane pagalvos Hamas teroristai? – sakau aš jam.

– Na, čia labai svarbu turbūt, kaip apsirengęs ateisi pas juos.

D. Lupshitz: Na, sako: „Jo, tu įsivaizduok – tave paima į nelaisvę“.
– Ką čia kalbi? – klausiu aš seržanto.
– Ne, ne aš nelinkiu tau to, bet tiesiog sakau, jeigu paima į nelaisvę.
– Na gerai – paima į nelaisvę.
– Na ir žiūrėk, ką jie dabar apie tave pagalvos?
– Ką pagalvos? Dieve, ką?!
– Žiūrėk, tu esi religingas žydas. Ne vietinis. Tu čia atvažiavai – Izraelio kareivis ir dar kryžiuotis?

Pilną „Laikykitės ten“ laidą žiūrėkite čia: https://youtu.be/DZd8h0HjJB8