Australų režisieriaus Bentley Deano filmas „Tanna“ tąkart pelnė publikos simpatijų prizą, o praėjusių metų sausį pateko tarp penkių filmų, pretendavusių pelnyti „Oskarą“ geriausio užsienio filmo kategorijoje.

Būtent Tannos sala ir filmo lokacijomis tapusios vietos, buvo kitas mūsų vizito Vanuatu tikslas. Iš Efatės į Tanną galima nuskristi vietos avialinijų „Vanuatu Airlines“ lėktuvu arba nukeliauti vandenynu. Mūsų kelionė su „Ambersail“ truko 16 valandų ir tai buvo mano pirmasis pasimatymas su Ramiuoju vandenynu, bet apie tai išsamiau – kitose pasakojimo dalyse.

Vanuatu salose gyvena nemažai genčių, kurios iki šiol laikosi vadinamosios Kastom tradicijos – per šimtmečius išsaugoto gyvenimo būdo, papročių ir ritualų. Turistai gali apsilankyti Kastom kaimuose, kur iki šiol yra labai mažai civilizacijos atributų. Jų vaikai nevaikšto į mokyklą, maistą jie užsiaugina patys.

Viename iš tokių Yakel genties kaimų ilgiau nei pusmetį ir gyveno filmo „Tanna“ režisierius, o jo šeimos nariai tapo filmavimo komanda.