11 žurnalistikos studentų pristato savo gimtuosius Lietuvos miestus ir siekia išsiaiškinti, kuris gi iš jų europietiškiausias. O pažvelgti šiek tiek giliau nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio jiems padeda neregintys svečiai. Šis daugybę atradimų ir jaudinančių akimirkų padovanojęs projektas kaip tik ir finišuoja Alytuje, kur pas būsimas žurnalistes Rūtą ir Beatričę svečiuojasi silpnaregis iš Kauno Žygimantas, galintis pasigirti nemenkais akademiniais ir sportiniais laimėjimais.

Europos Parlamento strateginis dokumentas "Bendros žemės ūkio politikos ramstis", be kita ko, skatina remti jaunus ūkininkus iki 40 metų bei taikyti išmokas ūkiams, kurie naudoja klimatui ir aplinkai palankias praktikas. Šių iniciatyvų atgarsius tikimės aptikti ir Alytaus Jotvingių turguje.

Sportas yra nauja Europos Sąjungos prioritetinė sritis. Europos Parlamentas ragina aktyviau remti mėgėjų sportą, kuris padeda išspręsti gausybę socialinių problemų. Kartu su mėgėjišku sportu auga švietimas, sveikatos apsauga, kultūra, didėja socialinė integracija, lengviau kovoti su diskriminacija, nusikalstamumu ir narkomanija. Viename iš sportiškiausių Lietuvos miestų apie tai pasikalbėsime su Alytaus krepšinio įžimybe Tomu Pačėsu. O Alytaus sporto rūmuose miesto svečio Žygimanto laukė intensyvi dziudo treniruotė, per kurią jis dar kartą įrodė esąs tikra silpnaregių sporto pažiba ir nustebino net visko mačiusį trenerį.

Sprendžiant socialinės įtraukties klausimus, taip pat labai svarbu turėti gerai išvystytą viešojo transporto sistemą. Europos Sąjunga vis daugiau dėmesio skiria regionų gyventojų judumui ir tvariam transportui. Būtent viešasis transportas labiausiai ir palaiko tvarumo politiką bei skatina dalijimosi ekonomiką, o tai yra dar vienas Europos Parlamento prioritetas. Kokios nuotaikos sklando Alytaus viešajame transporte, pasidalins mikroautobuso vairuotojas Saulius.

Ar Alytuje vis dar yra menininkų ir ar lengva šiame mieste verslą sukurti užsieniečiui iš Vakarų Europos, papasakos legendinės menininkų kavinės „Pušis“ įkūrėjas Simonas Naffre. O čia pat, kitoje gatvės pusėje, degustuosime autentišką dzūkų alų ir susipažinsime su europietiško verslo oaze pačioje Dzūkijos širdyje.

Man čia visada buvo Europa ir aš visada jaučiausi esąs europietis – sako tikras Alytaus patriotas ir jau 25-erius metus Pietų Lietuvai transliuojančios radijo stoties FM99 įkūrėjas bei vadovas Liudas Ramanauskas. Tikras gyvenimo gurmanas pataria: atvažiuokite gyventi į Alytų – tai puiki vieta ir gyvenimo kelią pradedančiam jaunuoliui, kuriam čia bus daugiau erdvės pradėti nei didmiestyje, o taip pat ir šeimoms, ieškančioms gyvenimo kokybės ar ramios išminties, kuria alsuoja Alytus ir šis mūsų pašnekovas.

Europos Parlamentas priėmė prieinamo turizmo deklaraciją ir yra įpareigojęs visas turizmo sektoriaus grandis didinti turizmo paslaugų prieinamumą. Europos Sąjunga inicijavo veiklos planą CALYPSO, kuriuo skatinamas senjorų, nepasiturinčio jaunimo, šeimų bei žmonių su negalia turizmas. Todėl neveltui europietiškame Alytuje turistiniai objektai ir net pačios ekstremaliausios pramogos yra prieinamos visiems. Šuolis nuo Baltosios rožės tilto su virve tapo visos viešnagės kulminacija ir beveik nieko nematančiam Žygimantui.

Šiuo „leap of faith“ (vilties šuoliu) baigėsi vasaros vidury tamsoje prasidėjusi kelionė po ne pačius didžiausius Lietuvos miestus. Žurnalistikos studentės ir neregintys arba silpnaregiai instruktoriai iš mokymų centro „Dialogas tamsoje“ vos per šešias filmavimo dienas sugebėjo užčiuopti ne vieną jautrią lietuviškos provincijos stygą ir atskleidė tai, ko akimis nepamatysi. Gali tik pajausti – čia visada buvo ir bus Europa, kurioje norisi gyventi ir kurią kuriame mes, jos šeimininkai.