Iš kitos pusės – pacientai dalijasi tragiškomis istorijomis, kai gydymo įstaigos nesulaukia tinkamos pagalbos arba vizito pas specialistus turi laukti ilgus mėnesius.

Kas vyksta su mūsų medicina? Klausiame Medikų sąjūdžio pirmininkės Auristidos Gerliakienės

Iš Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės rugsėjį pasitraukė 5 gydytojai, o šiemet iš viso iš darbo išėjo 68 darbuotojai. Psichiatrai išeina dėl per didelio krūvio, mažų atlyginimų, neapmokamo darbo. Jie netgi išeina į mažiau apmokamus darbus, o vadovybė nieko nedaro, kad tuos medikus sulaikytų. Kas jums žinoma apie situaciją Vilniaus psichiatrinėje ligoninėje?

Delfi kalbintas gydytojas sakė, kad viešai apie ligoninės problemas nebuvo kalbama bijant susidorojimo, mat tie darbuotojai, kurie jas iškeldavo, arba priklausydavo profesinei sąjungai, dažniausiai būdavo mobinami. Dėl to dauguma gydytojų apie situaciją kalba anonimiškai. Ar jums šios įstaigos bėdos buvo žinomos anksčiau?

Istorijų apie tai, kad su ligoninės administracija nesutinkantys medikai patiria mobingą, praeityje girdėjome tikrai ne vieną. Tai vis dar problema? Ar ji apskritai kaip nors yra sprendžiama?

Ligoninių vadovai ir administracija – ar dažnu atveju čia glūdi problemų ir nesutarimų šaknys?

Medikai sako, kad išėję darbuotojai niekuo nepakeičiami. Vadinasi, likę turi dirbti dvigubu krūviu. Ar tokiu atveju įmanoma kalbėti apie normalų sveikatos priežiūros paslaugų užtikrinimą?

Ministerija sako, kad situacija yra nagrinėjama, anksčiau jokių signalų gauta nebuvo, o pagal ligoninės pateiktus duomenis, tai viskas esą gerai ir su medikų krūviais, ir su darbuotojų kaita. Ar ministerija pajėgi kažką pakeisti? Ar apskritai iš ministerijos yra noras kažką keisti? Kokių esminių sprendimų reiktų?