2014 m. atlikus gyventojų apklausą, paaiškėjo, kad tik apie trečdalis keleivių ant galinės automobilio sėdynės visada prisisega saugos diržą, dar 22 proc. juo pasinaudoja kartais. Nors neprisisegus diržo tikimybė susižeisti ar net žūti eismo įvykio metu padidėja bent pusantro karto, 15 proc. keleivių sėdėdami automobilio gale diržo nesisega išvis. Daugiausiai tarp jų – 26–35 m. žmonės, taip pat itin retai šia saugos priemone pasinaudoja ir 19–25 m. gyventojai.

Specialistai sako, kad saugos diržus prisisegti būtina tiek sėdint automobilio priekyje, tiek įsitaisius ant galinės jo sėdynės, o taisyklių, kad turi segtis tik vairuotojas ir priekyje sėdintis keleivis – nėra.

Pasak specialistų, avarijos metu visi keleiviai turi panašią tikimybę susižaloti ar žūti. Tiesa, priekyje sėdinčius keleivius šiek tiek apsaugotų oro pagalvė, tuo tarpu gale sėdintys lieka be jokios apsaugos ir gali mirtinai susižaloti ne tik patys, bet ir sužeisti kitus. Automobiliui atsitrenkus į kliūtį, gale neprisisegę keleiviai automobilio važiavimo greičiu trenkiasi į priekyje sėdinčius vairuotoją ir keleivį, tuo tarpu automobiliui verčiantis neprisisegęs žmogus blaškomas po visą automobilį, todėl nukenčia ir greta jo sėdintys net ir saugos diržus prisisegę keleiviai.

„Lietuvos ryto“ krepšininkas Simas Jasaitis mano, kad daug žmonių nežino, jog sėdint automobilio gale taip pat privaloma prisisegti saugos diržą, o vairuotojai neturi įpročio to paklausti, ar paraginti prisisegti: „Tiek vairuotojui, tiek keleiviams saugos diržas yra apsauga nuo sužalojimų avarijos metu, bet daug kas iš gale sėdinčių neprisisega. Gal nuo anksčiau išlikęs įprotis – atsisėdi į galą ir tiek, o vairuotojas ir priekyje sėdintis keleivis prisisega. Sunku pasakyti, kodėl taip įpratę žmonės. Pats automobilio gale sėdžiu retai, bet būna kad irgi neprisisegu. Nors jei vaiką vežu, visada liepiu prisisegti. Kažkaip labiau įprasta priekyje prisisegti, jei vairuoju ar sėdžiu prie vairuotojo, tai prisisegu visada. Aišku reikia segtis. Vairuotojas gali irgi tą pasakyti, nes neprisisegęs diržo gale sėdintis gali ne tik susižaloti pats, bet ir traumuoti kitus. Be to, niekada nežinai, kas gali atsitikti kelyje, negali nuspėti kito vairuotojo elgesio.“


Tuo tarpu krepšininkas Adas Juškevičius sako, kad diržus prisisegti būtina tiek automobilio priekyje, tiek gale sėdintiems: „Nesvarbu, tu priekyje ar gale, kur besėdėsi, avarijos metu visiems yra didelė rizika būti traumuotiems ar net žūti. Sėdint gale taip pat reikia prisisegti, nes smūgio metu tu gali išskrieti per priekinį langą, o saugos diržas apsaugo ne tik tavo kūną nuo traumų, bet ir gyvybę. Gale sėdintis neprisisegęs keleivis avarijos metu gali kliudyti priekyje sėdinčius ir juos sužaloti, nors jie ir prisisegė saugodami savo gyvybę. Pirmiausia kiekvienas turi pasirūpinti savimi, o tada paskatinti tą daryti ir kitus. Vairuotojas pats prisisegęs diržą tiesiog gali užduoti kontrolinį klausimą keleiviams: „ar visi esate prisisegę?“

Lietuvos automobilių kelių direkcija ragina vairuotojus ir keleivius automobilyje prisisegti saugos diržus ir taip apsaugoti save ir kitus.