Vairuotojai su tuo vargu, ar sutiktų. Įvairiais paskaičiavimais, temstant pėsčiąjį be atšvaito vairuotojas pamato tik iki jo likus maždaug 30 km, o su atšvaitu – 120–150 km.

Dar kartą apie atšvaitų svarbą primena ir „Lietuvos ryto“ krepšininkai. Jie, kaip vairuotojai, sako dažnai susiduriantys su „nematomais“ pėsčiaisiais, todėl visus labai ragina nepamiršti atšvaito prisisegti ir vasarą, o geriausia, jo niekada nenusiimti.

Adas Juškevičius pasakoja, kad ne taip seniai pačiam teko tokį „nematomą“ pėsčiąjį sutikti. Vyras neturėjo nei šviesą atspindinčios liemenės, nei žibintuvėlio keliui pasišviesti, nesegėjo atšvaitų. Keliavo jis, kaip spėja Adas, namo į gretą esantį kaimą ir ėjo visiškai greta kelio, važiuojamosios dalies pakraštyje, todėl krepšininką ne juokais išgąsdino.

Ado teigimu, atšvaitai privalomi visada, nepaisant metų laiko.

„Jeigu temsta vėliau, tai nereiškia, kad atšvaito neprireiks. Dešimtą vakaro būna pakankamai tamsu net ir vasarą, todėl be atšvaito einančių pėsčiųjų vairuotojai gali nepastebėti, ypač ten, kur apšvietimas prastas“, – sako krepšininkas.

Panašios nuomonės laikosi ir krepšininkas Martynas Gecevičius. Pasak jo, jeigu žmonės vilki tamsiais drabužiais, juos gali būti sunku pastebėti net ir mieste: „Net jeigu per perėję eina žmogus kai prieblanda sunku jį pamatyt, ypač jeigu apsirengęs tamsiai, neryškiai ir neturi jokių šviesą atspindinčių detalių. Nors vairuotojas turi būti visada budrus ir stebėti aplinką, pėstieji irgi turi būti matomi, pranešti apie save vairuotojams, kitu atveju nelaimės gali nepavykti išvengti“.

Krepšininko nuomone, atšvaitai – vienas svarbiausių pėsčiųjų saugos kelyje priemonių, be kurių jie neturėtų vaikštinėti net miesto gatvėmis, o ką jau kalbėti apie užmiesčio keliukus ar važiuojamosios dalies pakraštį.

„Galvoti, kad atšvaitų vasarą nereikia, nes temsta daug vėliau, ne visai teisinga. Jų reikia visada, gal tik dienos metu jie nereikalingi, nes žmonės gerai matosi. Bet tuoj po Joninių dienos vėl trumpės, tems anksčiau, todėl pats laikas ir apie atšvaitus pagalvoti“, – pasakoja jis.

Simas Jasaitis primena, kad atšvaitai reikalingi ne tik pėstiesiems, bet ir dviratininkams, nes pačiam teko matyti dviratį minantį vyrą, neturėjusį jokių šviesą atspindinčių detalių. Tąkart dviratininką Simas pamatė tik privažiavęs labai arti jo.

„Laimei nieko blogo neįvyko, bet vis tiek išsigandau, nes atrodė, kad tas dviratininkas atsirado lyg iš niekur. Net jeigu dar nėra labai tamsu, bet prieblanda, tai atšvaitas būtinas ir pėstiesiems, ir dviratininkams. Kaip kitaip vairuotojai žinos, kad kelyje be jų dar kažkas yra? – klausia Simas.

Primename, kad pakabinami atšvaitai turi būti pritvirtinti dešinėje pusėje ir kabėti taip, kad galėtų laisvai švytuoti žmogaus kelių aukštyje. Atšvaitas–juostelė turi būti užsegamas ant drabužio rankovės ar kojos blauzdos srityje, nes šiame aukštyje esančius atšvaitus geriausiai apšviečia automobilių lempų žibintai.

Lietuvos kelių policijos tarnybos duomenimis, pernai metais nuo sausio iki rugsėjo mėnesio Lietuvoje žuvo daugiau kaip pusantro šimto eismo dalyvių, iš kurių – 63 tamsoje. Dar 504 žmonės tamsoje buvo sužeisti.
Lietuvos automobilių kelių direkcija ir „Lietuvos ryto“ krepšininkai kviečia prisisegti atšvaitą nepaisant metų laiko ir būti matomu kelyje!