Prieš kelis metus atliktas tyrimas parodė, kad vairuotojai, kuriuos kamavo pagirios, dvigubai dažniau pažeisdavo kelių eismo taisykles, keturis kartus dažniau išvažiuodavo iš savo eismo juostos ir daugiau nei ketvirtadalį kelio nuvažiuodavo viršydami leistiną greitį.

Pagirių kankinamiems vairuotojams buvo gerokai sunkiau orientuotis, sulėtėjo jų reakcija, sunkiau tapo įvertinti riziką, kitų eismo dalyvių elgseną. Nors visi pagirioms būdingi simptomai pasireiškia alkoholiui dar tebesant organizme, ypač jie sustiprėja alkoholio kiekiui kraujyje nukritus iki nulio, todėl net alkotesteriui rodant 0 promilių, sėsti prie vairo gali būti pavojinga.

„Lietuvos ryto“ krepšininkai sako, kad vairavimas per daug atsakingas veiksmas, kad į tai būtų galima numoti ranka, o kelyje bandyti laimę. Jų teigimu, vairuoti reikia ne tik gerai mokant kelių eismo taisykles, bet ir būnant „geros formos“, t.y. pailsėjus ir blaivia galva.

Simas Jasaitis pasakoja, kad kelyje situacija greitai keičiasi, todėl nuolat reikia stebėti aplinką ir gebėti prognozuoti tolimesnius kitų eismo dalyvių veiksmus. Tam reikalingas vairuotojo budrumas, o koks budrumas gali būti, jei šis apsvaigęs nuo alkoholio ar kenčia nuo pagirių.

„Vairavimui reikia susikaupti. Negali vairuoti pavargęs arba jei blogai jautiesi. Tokiu atveju geriau pailsėti, pamiegoti, ir tik tada, kai gerai jausies, mašina grįžti namo. Kas kad jaučiasi blaivus, pagirios irgi gali būti labai sunkios ir trukdyti vairuoti. Jeigu žmogui skauda galvą, pykina, tai jo dėmesys bus sutrikęs, jis negalės normaliai važiuoti. Geriau tada tegul draugai parveža arba su taksi grįžta“, – sako krepšininkas.

Simui pritaria ir Mindaugas Lukauskis. Jo teigimu, apie vairavimą, kai kankina pagirios negali būti nė kalbos, nes toks vairuotojas kelia pavojų ne tik sau, bet ir kitiems.

„Kai vairuoji, visas tavo dėmesys turi būti sutelktas į kelią. Jeigu vairuotojas jaučiasi blogai, jis labai rizikuoja savo sveikata ir gyvybe ir į pavojų stumia kitus. Sakyčiau, jeigu jaučia pagirių simptomus, tai žmogus savaime nenorės vairuoti, jausis per silpnas, jam bus bloga. Bet jeigu jis vis tiek nori važiuoti, draugai turėtų jį sulaikyti, patys parvežti arba kviesti jo draugus, taksi.

Pagiringas vairuotojas tikriausiai panašiai kaip ir apsvaigęs nuo alkoholio sunkiai save kontroliuoja, sunkiau įvertina savo galimybes, lėčiau reaguoja, o kelyje visada turi būti pasiruošęs, nes nežinai, kad gali nutikti“, – kalbėjo M. Lukauskis.

Jo nuomone, saugiam vairavimui būtinas šaltas protas, todėl už vairo sėsti reikia tik tada, kai galva veikia pilnu pajėgumu ir gali laiku priimti reikiamus sprendimus.

„Lietuvos ryto“ krepšininkai ir Lietuvos automobilių kelių direkcija ragina vairuotojus nesėsti už vairo pavartojus alkoholio ar kenčiant nuo pagirių. Saugokime save ir kitus!