Avarinis STOP ženklas, šviesą atspindinti liemenė, gesintuvas, pirmosios pagalbos vaistinėlė, užvedimo gnybtai, tempimo lynas, atsarginis ratas – ar nieko nepamiršote? Visi šie daiktai turi rasti savo vietą jūsų automobilyje. Ir ne tik dėl jūsų pačių, bet ir dėl kitų vairuotojų saugumo, juk kelyje esame atsakingi ne tik už save.

Ar visa tai galima rasti ir „Lietuvos ryto“ krepšininkų automobiliuose? Žinoma. Saugaus eismo ambasadoriai dalijasi mintimis, ką būtina turėti automobilyje ir kodėl tai praverčia kelyje.

Simas Jasaitis: „Vairuotojas turi turėti tai, kas priklauso pagal įstatymus: šviesą atspindinčią liemenę trikampį STOP ženklą, gesintuvą, vaistinėlę, tempimo lyną. Naujose mašinose dažniausiai tas viskas būna, bet jei nebūna, vairuotojas turi įsigyti.

Patariu ir žnyples turėti akumuliatoriui. Aišku, jei kelyje mašina sugestų, gal susistabdytum ką nors, kažkas ir padėtų, bet geriausia viską turėti pačiam. Man būdavo, kad mašinai daugiau pastovėjus garaže nusilpdavo akumuliatorius, o žnyplių neturėdavau, tai kviesdavau draugus į pagalbą.

Pačiam, taip nepasitaikė, kad stabdytų, pagalbos prašytų, bet aišku padėčiau. Jei mašiną tempia svarbu, kad avarinį būtų įsijungę, kad matytųsi kitiems. Jei tamsiu paros metu kažkas atsitinka, turėti STOP ženklą būtina. Būtinai reikia dėtis ir liemenę. Sugedus mašinai ten, kur didesnis greitis, didelis mašinų srautas, kyla pavojus, kad tokio vairuotojo nepastebės. Tikrai reikėtų turėti mašinoj visus šituos daiktus, nes negali žinoti, kas kelyje gali atsitikti.“

Mindaugas Lukauskis: „Pirmiausia tai reikia vežiotis gesintuvą, vaistinėlę, šviesą atspindinčią liemenę, STOP ženklą, atsarginį ratą, keltuvą, raktą ratui pakeisti, užvedimo gnybtus. Man yra tekę kelyje vairuotojui ir ratą padėti atsukti, ir STOP ženklą paskolinti, ir keltuvą. Ir man kiti vairuotojai yra padėję: kai reikėjo rakto ratui atsukti, o mano netiko, teko susistabdyti automobilį. Yra tekę matyti, kaip stovi mašinos kelkraštyje, bet nei padėtas trikampis, nei avarinis įjungtas, – tai labai nesaugu. Viską reikia turėti su savim, bet jei kokia nelaimė atsitinka, vairuotojai yra paslaugūs, jeigu reikia, sustoja ir padeda.“

Kšištofas Lavrinovičius: „Turėti raktą ratui atsukti, medicininę vaistinėlę. Liemenė – būtinai, dar kad būtų gesintuvas. Man nebuvo situacijos, kad būtų tekę pačiam stabdyt automobilius pagalbos prašyt, nes viską su savimi vežiojuos, maža ko gali prireikti, bet kitiems, kurie neturėjo gnybtų ar rakto ratui, esu padėjęs ne kartą.

Aišku ne iškart aš viską turėjau, kai buvau jaunas nepatyręs vairuotojas mažiau kreipiau dėmesį į tokius daiktus, o paskui supratau per patirtį, kad jie labai reikalingi ir esu ne kartą panaudojęs. Kelyje reikia būti ne tik atidžiam, bet ir viskam pasiruošusiam, todėl tokius dalykus reikia turėti.“

Antanas Kavaliauskas: „Trikampis ženklas, būtinai reikalingas gesintuvas, tempimo lynas, atsarginis ratas, liemenė su atšvaitais, gnybtai užvedimui ir akiniai geri nuo saulės reikalingi, kad neakintų saulė ir netrukdytų vairuoti. Be šitų daiktų kelyje nesaugu važiuoti.“

Lietuvos automobilių kelių direkcija ir „Lietuvos ryto“ krepšininkai ragina visada su savimi turėti šiuos daiktus ir būti paslaugiems kelyje bei pagelbėti vieni kitiems.