Vien šių metų kovo 9-15 dienomis Lietuvos policijos pareigūnai užfiksavo 628 suaugusiuosius, kurie automobiliu važiavo neprisisegę saugos diržų, nors būtent ši saugumo priemonė laikoma viena efektyviausių avarijos metu.

Prisegtas saugos diržas automobilio priekinėje sėdynėje įsitaisiusio keleivio žūties riziką sumažina 40–65 proc., o gale sėdinčio – 25–75 proc.

Vakaruose atlikti bandymai parodė, kad jeigu saugos diržo neprisisegęs vairuotojas važiuoja 80 km per valandą greičiu ir trenkiasi į nejudančią kliūtį, po akimirkos tokiu pačiu greičiu krūtine jis sulaužo vairą ir maždaug devynių tonų jėga trenkiasi į prietaisų skydelį. Vairuotojo galva skyla nuo smūgio į priekinį stiklą, o mirtis ištinka maždaug po 0,1 sekundės. Tas pats netrukus atsitinka ir su neprisisegusiais keleiviais ant galinės automobilio sėdynės. Ir tik po to ant žemės pabyra stiklų duženos ir automobilio nuolaužos.

Pasikliaujantiems tik oro pagalve, specialistai primena, kad be saugos diržų ji nėra tokia veiksminga. Oro pagalvė nuo susidūrimo su vairu, priekiniu stiklu ar prietaisų skydeliu apsaugo tik konkrečias kūno vietas – galvą, kaklą ir krūtinę, bet negali sugerti viso smūgio.

Krepšininkas Adas Juškevičius sako, kad, laimei, jam neteko patirti avarijos ir išbandyti visų saugos diržo ar oro pagalvės galimybių, tačiau to patirti ir nenorėtų. Todėl tik įsėdęs į automobilį jis visada prisisega ir sako, kad to nedaryti gali tik kvailiai.

„Jeigu įvyksta smūgis, diržas užsifiksuoja ir neleidžia kūnui atsitrenkti į vairą, sustabdo, kad patirtum mažesnį smūgį viršutine kūno dalimi, krūtine ar galva. Jei didelis smūgis, tai sulaiko, kad neiškristum pro priekinį langą. Oro pagalvė apsaugo viršutinę kūno dalį nuo sužalojimų ar sutrenkimų, sumažina smūgį, o diržai labiau turbūt visą kūną stabilizuoja. Tai kartu veikia daug geriau. Tie, kurie nesisega diržo, tikrai nesaugo savo sveikatos ir gyvybės. Avarijos metu, jei neprisisegęs, gali likti neįgalus. Manau, turi būti auksinė taisyklė – sėdi į mašiną ir prisisegi“.

Panašios nuomonės ir krepšininkas Mindaugas Lukauskis. Jo nuomone, diržai žmogų apsaugo smūgio metu, o ypač jei automobilis verčiasi.

„Sėdi į automobilį ir užsisegi diržą – jau įprotis. Jis smūgio metu sulaiko žmogų, gauna laiko ir oro pagalvės iššaut. Jeigu stiprus smūgis ir nebūtų užsegto diržo, tai turbūt lėktum tiesiai pro langą. Pirmoj vietoj diržas apsaugo galvą, krūtinę, pečius. Aš manau, kad vien pagalvės neužteks. Nes visgi, jei smūgis stiprus, automobilis verčiasi, tai be diržo neaišku kas iš tavęs liks, o prisisegus, lieki sėdėti vietoje ir mažiau nukenti. Aišku, jeigu didelis auto įvykis, tai turbūt nei tas, nei tas neišgelbės, todėl reikia ne tik segtis diržą, bet ir saugiai važiuoti: neviršyti greičio, laikytis taisyklių“.

Specialistų vertinimu, rimtų traumų avarijos metu padeda išvengti ir tinkamai sureguliuotas sėdynės galvos atlošas. Jis turi būti sureguliuotas taip, kad atlošo vidurys būtų ties žmogaus pakaušiu, ne kaklo lygyje. Avarijos metu pirmyn iš inercijos skriejantį žmogaus kūną sulaiko saugos diržai ir išsiskleidusi saugos oro pagalvė, o jam grįžtant atgal galva trenkiamasi į sėdynės atlošą. Jei šis sureguliuotas kaklo lygyje, vairuotojas ir keleiviai rizikuoja susilaužyti kaklo slankstelius.

Lietuvos automobilių kelių direkcija ir „Lietuvos ryto“ krepšininkai vairuotojus ir keleivius ragina prisisegti saugos diržus ir būti saugiais kelyje.