Tokiais atvejais prie vairo dažnai sėda vienas iš alkoholį vartojusių draugų. Nors dažnai eismo įvykį padarę neblaivūs vairuotojai tikina manę, kad vairuoti įstengs ir jautėsi pakankamai gerai, specialistai sako, kad net mažiausias alkoholio kiekis sutrikdo vairuotojo reakciją, todėl alkoholis laikomas viena dažniausių eismo įvykių ir nelaimių kelyje priežasčių.

Kad smagiai praleistas laikas nesibaigtų nelaime, „Lietuvos ryto“ krepšininkai ragina nesėsti už vairo pavartojus alkoholio, o matant, kad neblaivus draugas veržiasi vairuoti, visais įmanomais būdais bandyti jį sulaikyti.

Adas Juškevičius: „Mano kompanijoj, kai reikia grįžti iš kokios sodybos, kur su draugais šventėm, tai aš dažniausiai vairuoju, nes beveik negeriu. Kitais atvejais visąlaik yra žmogus, kuris atsakingas už vairavimą ir tikrai niekad pas mus nebūna, kad kas nors sėstų už vairo išgėręs. Mes to neleidžiame. Manau, pakankamai turim proto, kad suprastume, kas gali įvykti, jei vairuotų išgėręs draugas. Todėl visada vienas būna blaivus. Jeigu švenčia kompanija kažką miesto ribose, galima visada užsisakyti taksi, jeigu už miesto, tai pasikviesti draugą, pažįstamą, kuris galėtų parvežti.

Jokiu būdu neleisti vairuoti girtam, nes girtas vairuotojas gali pridaryti problemų ne tik sau, bet ir kitiems. Buvo man situacija, kad neblaivus vairuotojas apgadino mano kieme pastatytą mašiną. Aš iškviečiau policiją. Baisu pagalvot, kas būtų jeigu jis būtų išvažiavęs į gatvę tokios būklės?“

Martynas Gecevičius: „Jei važiuoji kažkur švęsti, tai arba susitari iš anksto, kad kažkas nevartos alkoholio ir parveš, arba kažkas gali nuvežt: draugai, tėvai, broliai, pažįstami. Jei važiuoji kažkur toliau, už miesto, manau, retai kas važiuoja be nakvynės, todėl gali išsimiegoti ir grįžti. Girtam vairuotojui – jūra iki kelių būna, kaip aš sakau. Apsvaigęs ir važiuoja greičiau, ir neatsargiai, ir padidėja rizika atsitikt nelaimei. Nors kartais sako, kad neblaivus atsargiau važiuoja, nes žino, kad yra išgėręs ir bijo, bet manau, kad dauguma važiuoja priešingai: daug pavojingiau.

Vis tiek paveikia emocijos, gera nuotaika, per didelis atsipalaidavimas. Pavartojęs alkoholio aš pats niekada nesėdu už vairo, niekada nevažiuoju, jei, pavyzdžiui, švenčiam gimtadienį, mano mašina stovi namie. Nemėgėjas aš tokių dalykų. Ir draugą išgėrusį, jei nori vairuoti, reikia sustabdyti, nes kai alkoholis veikia, jis gal sako, kad gali vairuoti, bet nebūtinai taip yra. Jeigu gražiai nesupranta, sakai griežtai, galima ir mašinos raktelius atimt, neleist sėst prie vairo. Svarbu kažkaip sustabdyt, nuo nelaimės apsaugot.“

Simas Jasaitis: „Jei žmonės į gamtą prie ežero važiuoja, geriausiai išvis nevartoti alkoholio, nes prie vandens visko gali atsitikt, o ką jau apie vairavimą kalbėti. Jei šventėt, galima draugų blaivių prašyti, kad kas parvežtų, ar taksi kviesti, tik ne pačiam vairuot. Draugai turi sulaikyti neblaivų vairuotoją, neleisti jam važiuoti ir patys nesėsti. Būna daug tokių atvejų, kad atrodo viskas normaliai, sakai, viskas gerai, gerai jaučiuosi, galiu vairuoti, bet iš tikrųjų geriau nerizikuoti ir sustabdyti tą draugą. Dabar ir paslaugos būna, kad atvažiuoja ir paima tavo mašiną ir nuveža kur reikia, kad nereikėtų pačiam vairuoti.

Aš pats pasimokiau iš savo jaunystės kvailų klaidų. Kai padariau avariją, iš tikrųjų atrodė, kad viskas normaliai, normali savijauta, ir niekas nekreipė dėmesio, nors su draugais buvau. Gerai būtų, jei būtų sulaikę. Laimei nenukentėjau labai, atsitrenkiau į tvorą. Bet gavau gyvenimo pamoką. Todėl jei dabar kas iš draugų nori vairuoti ir yra pavartoję alkoholio, tai tikrai neleidžiu to daryt.“

Lietuvos automobilių kelių direkcija visus vairuotojus ragina nesėsti už vairo išgėrus ir saugiai pasiekti kelionės tikslą.