Oshkosh Defence" gaminamas JLTV visureigis yra skirtas naujos kartos užduotims, nes pasižymi didesniu nei įprasta tokio tipo automobiliams greičiu, galia, manevravimo laisve ir karių apsauga. Svarbiausias ir labiausiai informacine prasme saugomas šio modelio elementas – moderni ir 20 patentuotų inžinerinių sprendimų turinti „TAK-4iTM" nepriklausomo tipo pakaba.

Dakaro trasų verta pakaba

Ji leidžia ratams turėti beveik 51 cm eigą, kuri užtikrina greitesnį judėjimą itin sudėtinguose ruožuose ir sklęsti per duobes, akmenis ir kitas negandas. Tiesa, tai tik skaičiai, kuriuos sunku įsivaizduoti perspektyvoje. Pavyzdžiui, Dakare – sunkiausiose bekelės lenktynėse pasaulyje – konkurencingiausios T1+ klasės sportinių visureigių ratų eiga svyruoja nuo 28 iki 35 centimetrų.

Svarbiausia, kad „Oshkosh JLTV" įgula pakabos nustatymus gali keisti salone vienu klavišo paspaudimu. Visureigis turi tris pakabos nustatymus. Pirmuoju visureigis nusileidžia ant žemės ir savo išvaizda pradeda priminti „Stance" automobilių kultūros atstovus.

Vis dėlto čia šis nustatymas turi dvi paskirtis. Pirmiausiai, taip žymiai sumažėja automobilio aukštis, todėl jis lengviau telpa į lėktuvus ar kitas transportavimo priemones. Taip pat užfiksuojama pakaba leidžia „pailsėti" amortizatoriams ir kitiems važiuoklės elementams.

Standartinis nustatymas skirtas didžiajai daliai užduočių ir vairavimo scenarijų. Įdomu tai, kad sustojus įkalnėje arba nelygioje vietoje, „Oshkosh JLTV" gali automatiškai arba rankiniu būdu išlyginti kėbulo padėti ir taip užtikrinti optimalų šaulio bei bokštelio darbą.

Trečiasis pakabos nustatymas leidžia visureigį iškelti maksimaliai aukštai. Jis skirtas įveikti vandens kliūtis. Pagal reikalavimus „Oshkosh JLTV" be specialios įrangos gali įveikti 150 cm gylio vandens kliūtį važiuodamas į priekį arba atgal.

Naujas požiūris į šarvus

„Oshkosh JLTV" turi daugiau nei 100 komplektacijų skirtingoms užduotims: nuo beveik atviro ir ne šarvuoto pikapo su priekaba iki tylaus visureigio su hibridiniu varikliu. Įgulos apsaugos lygiai taip pat gali būti pritaikomi pagal užduoties tipus. Svarbu pabrėžti, kad dauguma šarvavimo sprendimų galima keisti paprastai sumontuojant arba nuimant papildomas apsaugas, jei to reikalauja užduotis. Kiekvienas „Oshkosh JLTV" visureigis iš gamyklos išrieda su įprastu šarvų rinkiniu. Tačiau kartu komplektuojami ir papildomi šarvai, kuriuos du kariai gali sumontuoti per 8 valandas. Papildomus šarvus turintis modelis savo saugumu gerokai pranoksta HMMWV modelius ir beveik pasiekia tokį patį saugumo lygį, kuriuo gali pasigirti didesni MRAP tipo šarvuočiai.

Tokio sprendimo logika pagrįsta „Oshkosh JLTV" modelių universalumu, mat lengvesnis automobilis yra patogiau transportuojamas ir mažiau dėvisi. Tai labai svarbu, kai jis naudojamas kasdien, o karu net nekvepia. Tuo pačiu jis tampa lengvai pritaikomas pagal užduočių pavojingumą ir tai, kaip arti reikės važiuoti prie ugnies linijos.

Tiesa, tiek gamintojo interneto svetainėje, tiek Lietuvos kariuomenėje informacija apie šarvų apsaugos lygį ir storį nėra pateikiama. Tokie duomenys yra vienas saldžiausių kąsnelių priešui, kuriančiam amuniciją prieš tokio tipo visureigius.

Kurdami visureigį „Oshkosh" inžinieriai ypatingą dėmesį skyrė karių saugumui. Todėl salone įdiegta automatinė gaisro gesinimo sistema, kuri specialių jutiklių pagalba nuolat stebi situaciją viduje ir akimirksniu gali užgesinti salone įsiplieskusią ugnį. Taip pat čia sumontuotos specialios sėdynės, kurios apsaugo jei, automobilis užvažiuoja ant minos ar patiria kitokio pobūdžio sprogimą iš apačios.

Greita reakcija

„Oshkosh JLTV" viduje keliose vietose galima pastebėti skirtingas laidų jungtis. Priklausomai nuo užduoties, kuriai skirtas automobilis, jame galima greitai sumontuoti reikalinga įrangą. Technologijų pasaulyje tokia filosofija ilgą laiką vadinama „Plug and Play" (angl. Prijunk ir paleisk). Ši įranga gali varijuoti nuo ryšio ir komunikacijos priemonių iki termovizorių, nuotoliniu būdu valdomo bokštelio ir ginklo bei panašiai.

Nepaisant to, koks universalus ir įvairiems scenarijams pritaikomas yra „Oshkosh JLTV", keletas nuolatinių taisyklių ir tikslų buvo nustatyta dar prieš jo gamybą. Pavyzdžiui, kondicionierius čia turi veikti taip, kad temperatūrą salone nuo 4 laipsnių šalčio iki 18 laipsnių šilumos pakiltų per valandą. Jei „Oshkosh JLTV" tarnauja karštame klimate, tuomet temperatūra salone nuo pragariško 49 iki arabiško 32 laipsnių karščio nukristų per mažiau nei 40 minučių.

Ruoškis blogiausiam, bet lauk geriausio

Kita svarbi JLTV projekto dalis – patikimumas ir gebėjimas vykdyti užduotis iškart. Pagal Pentagono reikalavimus, „Oshkosh JLTV" privalo nuvažiuoti beveik 1000 kilometrų itin sunkiomis sąlygomis be mažiausių gedimų. Taip šis visureigis privalo įveikti bent 5 kilometrus bekele net ir tokiu atveju, jei abu išoriniai bakai turi tris 7,6mm pločio skyles ir yra pustuščiai. Tokia apsauga reikalinga tam kad, jei įgula susidurtų su priešu ir priimtų sprendimą atsitraukti, galėtų tai padaryti greitai ir itin prastu keliu.

Vieninteliai vieši variklio parametrai – darbinis tūris ir įsibėgėjimas iki 48 km/val. greičio. „Oshkosh JLTV" sumontuotas 6,6 litro dyzelinė V8 jėgainė, sukurta ant plačiai kariuomenėje naudojamos „General Motors Duramax" variklio konstrukcijos. Kuriant visureigį, buvo reikalaujama, kad aukščiau minėta greitį lygiu ir sausu paviršiumi per 7 sekundes. Tačiau planai susidūrė su fizika ir „Oshkosh JLTV" miestų greitį pasiekia per beveik 10 sekundžių.

Pagal 2019 m. Krašto apsaugos ministerijos ir JAV Vyriausybės pasirašytą sutartį Lietuvos kariuomenei iš viso tokių visureigių bus nupirkta 200. Šiuo metu Lietuvos kariuomenėje tarnauja 50 tokių visureigių, o šiemet juos papildys tiek pat vienetų. Tokius pačius automobilius šiuo metu naudoja JAV, Juodkalnijos, Slovėnijos kariuomenės, o iki 2023 metų savo technikos Parkus šiais modeliais papildys Belgija, Brazilija, Šiaurės Makedonija ir Rumunija.

Akivaizdu, kad technika dar labai nauja, todėl Lietuvos kariuomenė nuolat organizuoja ekstremalaus vairavimo kursus vairuotojams, kad šie greičiau perprastų sunkaus „Oshkosh JLTV" valdymo dinamiką. Iš arčiau pamatyti kaip atrodo šie visureigiai ir jų valdymas galite pamatyti išskirtiniame „Delfi" vaizdo reportaže.