„Mane iki šiol saugo, nes mano, kad įkalinimo įstaigoje yra nesaugu“, – sakė T. Bendikas, kurio pasakojimą apie įkalinimo įstaigų realybę ir paviešintus vaizdus galima pamatyti dokumentiniame filme „Pravieniškių mafija“ bei perskaityti to paties pavadinimo knygoje.

Tada jis vaizdo įrašais pasidalino ne tik su Delfi.lt, ir išsiuntė į Teisingumo ministeriją, kuri jau su Kalėjimų departamento vadovybe jau buvo spėjusi viešai pasigirti, kad kasmetinė kalinių žalojimo šventė, kurią nuteistieji vadina Jūros švente, neįvyko.

Dėl tyčinio nužudymo 12 metų laisvės atėmimo bausme nuteistas T. Bendikas iš karto po to sulaukė išskirtinio bausmių vykdymo sistemos vadovų dėmesio – kalinys buvo izoliuotas nuo kitų nuteistųjų, buvo vežiojamas iš vienos įkalinimo įstaigos į kitą, buvo stengiamasi, jog kiti kaliniai nesužinotų, kur šis yra laikomas.

Nors turėjo daugybę nuobaudų, bet po kelių mėnesių T. Bendikui pavyko ištrūkti į laisvę – teisėjai nutarė, kad jis yra vertas pasitikėjimo ir neatliktą beveik trejų metų bausmę gali atlikti laisvėje. Bet lygtinai išleistas nuteistasis ir vėl yra už grotų – teismas nutarė, kad vyras nepateisino lūkesčių, be to, padarė naują nusikaltimą, kai girtutėlis sėdo prie vairo ir sukėlė eismo įvykį.

Šiandien T. Bendikas vėl kali Pravieniškėse – tik ne antrajame sektoriuje, kur ir buvo „šventinami“ naujokai, o trečiajame, kur nuteistieji kali kamerinio režimo patalpose. Kalinys neslėpė, kad buvo parašęs prašymą jį perkelti į antrąjį sektorių, kur daugybę metų veikė „Pravieniškių mafija“, tačiau gavo neigiamą atsakymą, o pokalbių metu pareigūnai užsiminė, jog esą jam dar iki šiol gali grėsti pavojus. Be to, prieš susitikdamas su Delfi.lt T. Bendikas sulaukė išskirtinio dėmesio iš Kalėjimų departamento vadovybės.

Interviu su T. Bendiku žiūrėkite vaizdo įraše ir skaitykite Delfi.lt straipsnyje.