„Mes mokomės iš savo klaidų, tokie atvejai (kai teisėjai įkliuvo neblaivūs – aut. past.) nepridėjo visuomenės pasitikėjimo“, – pripažįsta Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkas R. Norkus.

Pasak jo, išties smerktini atvejai, kai teisėjai darbo metu vartoja alkoholį, tačiau tikrai nereikėtų kelti klausimo, ar teisėjus kas rytą reikia tikrinti alkotesteriu.

Tuo metu E. Laužikas sako, kad daug problemų buvo ne tik su šlitinėjančiais teisėjais – viena dabar jau buvusi teisėja posėdžių sekretorę išvadino debile. „Trūksta žodžių – teisėja elgėsi chamiškai, nekultūringai“, – kadenciją baigusios Teisėjų tarybos pirmininkas pabrėžė, kad tokie atvejai teismų sistemoje nebus toleruojami.

„Mes negalime sau leisti taip elgtis nei kaip teisėjai, nei kaip žmonės“, – pabrėžė R. Norkus.

DELFI TV konferencijos svečiai taip pat kalbėjo apie planuojamą teismų reformą, spartėjantį bylų nagrinėjimą, augančius darbo krūvius, griežtą visuomenės poziciją teisėjų atžvilgiu ir didėjantį pasitikėjimą teisėjais. Neabejojama, prie to turėtų prisidėti ir visuomenės atstovų – tarėjų įsitraukimas į teismų darbą. E. Laužikas net pasidalino patirtimi, kaip dar po Nepriklausomybės atkūrimo su tarėjais dėl įrodymų trūkumo išteisino labai sunkiu nusikaltimu kaltinamą asmenį.

Teisėjai sulaukė skaitytojų klausimo ir apie šiuo metu, įtariama, JAV besislapstančią buvusią Kauno teisėją Neringą Venckienę, tačiau pažymėjo, kad apie ją nieko nežino, o klausimas apie jos sugrąžinimą turėtų būti adresuojamas prokurorams.

„Paraginimų (grįžti į Lietuvą) buvo ne vienas, greičiausiai mūsų raginimas labai stipriai prie to neprisidės, bet slapstytis nuo teisingumo bet kurioje valstybėje yra nelabai gerai, Lietuvos teisingumo rankos pasiekia – kaip matote S. Rachinšteinas sugrąžintas iš tolimojo Vietnamo, ir kuo toliau, tuo labiau Lietuvos teisėsauga efektyviau ieško, suranda ir vykdo teisingumą“, – pažymėjo R. Norkus.