Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime (TIK) – dar neregėtas skandalas: prokurorai teigia išsiaiškinę, kad kalinius saugantys trys Apsaugos ir priežiūros skyriaus pareigūnai sumušė iki gyvos galvos nuteistą žudiką. Nors pareigūnai nepripažįsta jiems pateiktų kaltinimų, tačiau egzekuciją įkalinimo įstaigoje užfiksavo čia įrengtos vaizdo kameros.

Dėl to, kad nežymiai sutrikdė nuteistojo iki gyvos galvos sveikatą, Vilniaus prokuratūra kaltinimus pareiškė trims Lukiškių TIK pareigūnams – kaltinimų dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi sulaukė Apsaugos ir priežiūros skyriaus pareigūnai Vitalijus Šaikovskis, Tomas Vinciūnas ir Mindaugas Petraitis. Kaltinamųjų šioje byloje galėjo būti pripažinta ir daugiau, tačiau jų teisėsaugai taip ir nepavyko nustatyti.

Nukentėjusiuoju nuo pareigūnų baudžiamojoje byloje yra pripažintas 39 metų Robertas Raulynas iš Vilkaviškio rajono – dar 2003 m. jis buvo nuteistas pačia griežčiausia bausme dėl to, kad panaudojo seksualinę prievartą prieš keturiolikmetę mergaitę, po to su savo bendrais nužudė jos motiną ir patėvį, o slepiant šį nusikaltimą nužudytuosius apipylė benzinu ir padegė jų gyvenamąjį namą.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad dar 2015 m. sausio 2 d. rytą darbą naktinėje pamainoje baigę pareigūnai dėl padaryto drausmės pažeidimo į laikinojo sulaikymo kamerą vedė antrankiais surakintą nuteistąjį R. Raulyną, o kai šis leidosi laiptais, paskui kalinį einantis V. Šaikovskis kartą nuteistajam lazda smogė į nugarą, dėl ko šis susvyravo ir bandydamas nepargriūti įsikniubo į priekyje ėjusio pareigūno T. Vinciūno drabužius. Kalinys išsilaikė, tačiau iš karto išgirdo, kaip vienas pareigūnų garsiai sušuko, jog vyksta pareigūnų užpuolimas. O tada ir prasidėjo – iki gyvos galvos įkalintą nuteistąjį ėmė daužyti ir spardyti.

Vėliau ekspertai nustatė, kad R. Raulynui buvo suduota ne mažiau kaip 9 smūgiai į įvairias kūno vietas, jam buvo praskelta galva, o patirti sužalojimai yra vertinami kaip nežymus sveikatos sutrikdymas.

Prokurorė teigia, kad pareigūnai galėjo iš anskto suplanuoti R. Raulyno užpuolimą – įtariama, jog jie bandė imituoti, kad į laikino sulaikymo kamerą vedamas nuteistasis jiems bando pasipriešinti.

Daugiau apie tai skaitykite DELFI.