„Bet reikėtų čia žiūrėti plačiau. Taip, jeigu žiemos tampa šiltesnės, mes galime kalbėti, kad tai yra šiaip lengviau išgyventi aukštesnę oro temperatūrą, reikia mokėti mažiau už šildymą. Bet yra kiti reiškiniai. Tai, tarkime, kai yra šiltos žiemos išgyvena daug daugiau žemės ūkio kenkėjų, įvairių vabzdžių, erkės tos pačios. Kuo šiltesnė žiema, tuo daugiau jų pavasarį jau išgyvena ir jos net aktyvios, kai kurios išlieka žiemą, ko anksčiau niekada nebūdavo“, – laidoje „Delfi interviu“ pasakojo J. Kilpys.

O lietuviai ir kiti žmonės, gyvenantys šiaurinėse platumoje nemoka elgtis karščio bangų metu, kurios vis dažnėja dėl besikeičiančio klimato.

„Paprastai, kai mes turim saulėtas, labai šiltas dienas, visi skuba eiti į saulę, degintis, eina į daržus ir ir nori išnaudoti tą giedrą saulėtą orą. Bet iš tikrųjų reiktų daryti atvirkščiai ir tą patį karščiausią dienos metą, kai saulė yra labai aukštai, kai yra labai tvanku, reiktų praleisti kažkur šešėlyje, būnant ramiai, neužsiimant jokia fizine veikla“, – pažymėjo jis.

Klimatologas J. Kilpys konstatavo, kad šiltėjantis klimatas atsiliepia žmonių sveikatai, žemės ūkiui.