„Taip drastiškai nereikia (įkalinti – DELFI), tegul būdamas laisvėje jis įrodo, kad gali pasitaisyti ir atlyginti žalą – skirti griežtesnę bausmę, nei teismas skyrė, būtų neteisinga, tai būtų neproporcingai per didelė bausmė, – sako teisėjas Vladimiras Berezovskis. – Vien griežtomis bausmėmis tu negalėsi pakeisti žmogaus elgesio, šiuo atveju nuteistasis nėra priskirtinas prie ypatingai pavojingų asmenų, kurį nedelsiant reikėtų izoliuoti nuo visuomenės.“

Antradienį Vilniaus miesto apylinkės teismas išnagrinėjo bylą, kuri, kaip sakė teisėjas, sugriovė dviejų šeimų gyvenimą – ir nukentėjusiojo Karolio, kuris jau metai kaip neatsigauna iš komos, ir Danieliaus, po kurio suduoto smūgio septyniolikmetis paniro į komą. Ir dabar yra gyvas tik dėl to, kad jo gyvybę palaiko medicininiai preparatai ir vaistai. Kiek tai laiko tęsis, niekas nežino – jaunuolio motina Monika Kvietkienė dar nenori laidoti sūnaus, tačiau medikai jai nieko gero nežada: per metus Karolio būklė nė kiek nepagerėjo, o smurto pasekmės prilyginamos socialiniai mirčiai.

„Biologinė mirtis dėl padarytų smegenų sužalojimų šiuo atveju yra neišvengiama, – drebančiu balsu sako nuo Karolio, kuris aštuonioliktojo gimtadienio sulaukė nerodydamas jokių gyvybės ženklų, nesitraukianti jo motina. – Ligoninės reanimatologas, tik atvykus į reanimaciją, mums pasakė, kad „sūnus praktiškai užmuštas vietoje“, jį operavęs gydytojas net pasakė, jog pagal galiojančius įstatymus turėjo teisę tokios būklės ligonio net neoperuoti“.

Už tai, kad Karolį pavertė gyvu lavonu, anksčiau kikboksą protegavęs vilnietis D. Gulinas buvo nuteistas ketverių metų laisvės atėmimo bausme, jos vykdymą atidedant trejiems metams. Tai maksimalus laikotarpis, per kurį gali būti bausmė atidėta, – teismas nutarė, kad laisvėje paliktas nuteistasis privalės nuo 22 iki 6 val. būti namuose, taip pat negalės išvykti be probacijos tarnybos žinios iš gyvenmosios vietos ribų, o pirmuosius šešis bausmės mėnesius turės dalyvauti elgesį keičiančiose programose.