Ketverių metų laisvės atėmimo bausme nuteistas vyras, vos tik išgirdęs nuosprendį, garsiai paklausė: „Už ką?“

„Nebuvo mano jokios vaidmens. Buvau atsakingas už ginkluotę“, – vėliau kalbėdamas su žurnalistais sakė G. Ivanovas, pabrėžęs, jog buvo manoma, kad jis vadovavo Spaudos rūmų šturmui. Nuteistasis tikino, kad jo kaltė nėra įrodyta, nors teismas ir nutarė kitaip.

G. Ivanovas pabrėžė, kad jeigu aukštesniųjų instancijų teismai jo neišteisins, jis skųsis Europos Žmogaus Teisių Teismui.

Su žurnalistais G. Ivanovas bendravo rusų kalba. Rusiškai kalbėjo ir jį ginanti advokatė Julija Žukienė, tik paprašyta žurnalistų kalbėti su jais lietuviškai, advokatė pasitaisė.

„Jis buvo tik pora valandų prie Spaudos rūmų, bet buvo tik žiūrovas“, – sakė J. Žukienė. Vis dėlto, advokatės teigimu, G. Ivanovas vilkėjo uniformą.

Anot jos, iš karto po Sausio įvykių visi juose dalyvavę kariai buvo apklausti ne tik Lietuvos, bet ir Rusijos prokurorų. „G. Ivanovas iš karto po įvykių nebuvo apklaustas – čia ir toks įrodymas, kad dalyvavo įvykyje“, – pabrėžė J. Žukienė.

„Gerai, kad bent ne 16 metų (skyrė), bet čia nekaltas žmogus“, – tvirtino ji.

Vėliau advokatė sulaukė klausimų iš kitų Rusijos žurnalistų, laukusių prie teismo. „Apskųsime šį nuosprendį“, – atsakė į žurnalisto, laikiusio mikrofoną su Rusijos laikraščio „Izvestija“ ženklu, klausimą.

„Kiek tai padės, kaip galite prognozuoti?“ – klausė žurnalistas.

„Kaip galima spręsti už teismą? Pas mus yra teisė, jeigu mes nesutinkame, galime nuosprendį apskųsti, o kokį sprendimą priims teismas, tai jau teismo sprendimas – čia negaliu išsigalvoti ar prognozuoti“, – sakė J. Žukienė.

Klausimo sulaukė ir G. Ivanovas. „Gal galima Jūsų komentarą dėl šio smarkiai politizuoto proceso, atrodo, – netgi ne atrodo, tai akivaizdžiai visiems matyti“, – į nuteistąjį kreipėsi „Izvestija“ žurnalistas.

„Iš teismo sprendimo suprantu, kad mane nuteisė tik dėl to, kad aš nešiojau sovietų kariškio uniformą, kaltės nuo pat pradžių nepripažinau, iki šiol save laikau nekaltu“, – teigė G. Ivanovas.

Vėliau prie žurnalistų prisijungė kolegos iš Rusijos „1 kanalo“. „Kodėl 4 metus turiu sėdėti kalėjime nė už ką?“ – jiems sakė nuteistasis.

„Linkime Jums sėkmės“, – baigdamas pokalbį su G. Ivanovu palinkėjo žurnalistas iš Rusijos.

DAUGIAU APIE TAI SKAITYKITE DELFI.