83 metų Vilas Mirzajanovas tvirtina neturįs abejonių, jog už buvusio dvigubo agento mirtį atsakingas Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas. Esą tik Rusijos valdžia turi prieigą prie „Novičok“ nuodų atsargų ir galimybių panaudoti šį ginklą.

Buvęs Rusijos karinės žvalgybos agentas, britų žvalgybai išdavęs dešimtis Rusijos šnipų, Sergejus Skripalis ir jo dukra šiuo metu ligoninėje kovoja dėl savo gyvybės. Kovo 4 dieną jie rasti sukniubę ant suolelio. Remiantis britų pareigūnais, įtariama, kad jie buvo apnuodyti „Novičok“ dujomis.

V. Mirzajanovas teigia praleidęs metų metus bandydamas ir tobulindamas „Novičok“ formulę. Šiuo vardu įvardijami cheminiai ginklai, kuriuos slapčia paskutiniais šaltojo karo etapais kūrė ir gamino rusai. Šis cheminis ginklas yra daugiau nei 10 kartų galingesnis ir pavojingesnis nei geriau žinomos kitos nervus paralyžiuojančios dujos – VX.

Galiausiai šios cheminio ginklo programos metu buvo pagaminta tonos šio ginklo, tačiau Rusija šią informaciją visada kategoriškai neigusi.

Programoje iš viso dalyvavo 30 tūkst. ar 40 tūkst. žmonių. Anot V. Mirzajanovo, tik prie „Novičok“ darbavosi per tūkstantis specialistų. Chemikas akcentuoja, kad dauguma iš jų tiksliai net nežinojo, kam skirtas šis projektas.

V. Mirzajanovą labai piktino faktas, jog Rusija slepia „Novičok“ egzistavimą. Kai savo žiniomis apie naujos kartos cheminius ginklus jis pasidalijo straipsnyje, mokslininkas buvo ne tik atleistas, bet ir atsidūrė už grotų. Laimei, įsikišus Vakarų pareigūnams, jam kaltinimai buvo panaikinti.

Mokslininkas persikėlė į Jungtines Valstijas, kur parašė ir išleido knygą, kurioje atskleidžia viską, ką žino apie slaptą Rusijos šaltojo karo laikų cheminių ginklų programą.

„Novičok“ pažeidžia nervų sistemą – auka nebegali kvėpuoti ir kenčia nepakeliamus skausmus.

V. Mirzajanovas sako, kad V. Putinas tikrai galėjo pasinaudoti nervus paralyžiuojančiomis dujomis kaip priemone išgąsdinti ir nutildyti kitus disidentus.