Valant upes ir jų pakrantes atrandama tokių daiktų, kuriais atsikratyti vandenyje dažnam nė nešautų į galvą. Daugiau apie upių radinius ir akciją laidoje „Delfi rytas“ pasakoja Žaliosios politikos instituto projektų koordinatorė Rugilė Matusevičiūtė ir instituto direktoriaus pavaduotoja Ieva Budraitė.

I.Budraitė sako, kad Lietuvoje akcija vyksta jau ketvirtą kartą ir su kiekvienais metais pavyksta sutelkti vis daugiau savanorių. Jie sutvarko ir vis daugiau vandens telkinių pakrančių, taip pat darbuojasi švarindami netgi upelių dugną, kur tai yra įmanoma.

„Iki šeštadienio, kada vyks pagrindinis veiksmas, liko vos keletas dienų. Šiemet jau turime užsiregistravusius 900 savanorių, kurie susitelkę į 80 komandų iš 60 skirtingų miestų, miestelių ir kaimelių. Jie tvarkys, daugiau nei 50 skirtingų vandens telkinių“, – sako Žaliosios politikos instituto direktoriaus pavaduotoja.

Akcijos metu bus švarinamos įvairių vandens telkinių pakrantės, tačiau daugiausia bus tvarkomos upės, nes, anot I. Budraitės, užterštumo problema jose yra didžiausia. Mat, upėje pašalinus kokią nors pakuotę ar kitą atlieką ji su vandens tėkme gali nukeliauti ir į tolesnius vandens telkinius.