Palangos gelbėtojų tarnybos vadovas Jonas Pirožnikas pasakojo, kad Baltijos šalyse gelbėtojai tokios praktikos dar nebuvo išbandę.

"Gelbėtojams dronai bus puikūs "pagalbininkai". Pirmiausiai jie reikalingi iš viršaus stebėti jūros dugną, kur susiformavusios duobės, seklumos. Pagal tai paprasčiau sustatyti specialius įspėjamuosius ženklus, - DELFI pasakojo Palangos gelbėtojų vadas. - Iš paukščio skrydžio taip pat lengviau pastebėti skęstančiuosius ar į pavojų atsidūrusius poilsiautojus. Dronas gali priskristi per kelias sekundes ir jo pagalba galime greičiau įvertinti situaciją."

Dronai taip pat galės per kelias sekundes padėti skęstančiajam ir nuskraidinti gelbėjimo ratą.

"Nuo Gelbėjimo stoties iki Palangos tilto gali nuskristi per 5-6 sekundes. Vandens motociklas per tokį laiką atplaukti neturi galimybės. Kiek žinau, tokią poilsiautojų gelbėjimo techniką pasitelkiant dronus naudoja gelbėtojai Naujojoje Zelandijoje", -

Palangos paplūdimyje iš viso skraidys trys dronai. Kol kas penktadienį į savo pirmąjį "reidą" buvo paleistas pirmasis gelbėtojų pagalbininkas. Per pirmas sekundes buvo užfiksuoti ir pirmasis pažeidimas: nelegali prekyba žuvimi.

"Dronai bus naudojami ir nusikaltimų prevencijai. Su jais lengviau susekti nusikaltimą, vagystes darančius asmenis. Taip pat surasti minioje pasiklydusius vaikus", - sakė J. Pirožnikas.