Dėl dalyvavimo ginkluoto nusikalstamo susivienijimo veikloje, turto prievartavimo, plėšimų, daugybės vagysčių, sprogmenų ir ginklų laikymo, sukčiavimo ir kitų nusikaltimų baudžiamojon atsakomybėn buvo patraukta net trisdešimt asmenų. Bet ne visi sulaukė teismo nuosprendžio – du mirė.

Šią grupuotę teisėsaugos pareigūnai pavadino „Mokesčių inspekcija“ – nuo jos narių nukentėdavo nelegalia veikla užsiimantys asmenys: kontrabandinių cigarečių gabentojai, mokesčius slepiantys verslininkai ir pan. Nuo nusikaltėlių nukentėję asmenys bijodavo kreiptis pagalbos į pareigūnus – taip būtų išaiškėjusi jų nelegali veikla.

Pagrindiniu grupuotės lyderiu buvo laikomas vilnietis Ričardas Simonaitis, pravarde Proška, kurį prokuroras teismo prašė įkalinti devyniolikai metų, bet jis nuteistas kalėti dvylika metų. Pats R. Simonaitis į nuosprendžio paskelbimą neatvyko, tačiau čia pasirodė dauguma kitų kaltinamųjų – vienas jų net uždainavo. Tai galite pamatyti vaizdo įraše.

Valstybinį kaltinimą byloje palaikęs prokuroras Nėrijus Puškorius sakė, kad R. Simonaitis susivienijimą sukūrė ne vėliau kaip 2008 m. pradžioje ir jam vadovavo iki 2012 m. sausio.

„R. Simonaitis, betarpiškai vadovavo šio nusikalstamo susivienijimo veiklai ir jo narių daromiems nusikaltimams, koordinavo nusikalstamo susivienijimo narių veiksmus, prižiūrėjo vidinių elgesio taisyklių ir drausmės laikymąsi, sprendė konfliktus su kitas nusikalstamas veikas darančiais asmenimis, rinko informaciją apie didelėmis pinigų sumomis, vertingomis prekėmis ir akcizais neapmokestintomis cigaretėmis disponuojančius asmenis, sistemino ją, rengė pats ir patvirtindavo kitų susivienijimo narių jau parengtus nusikalstamos veiklos planus, rūpinosi ginklų, sprogstamųjų medžiagų, transporto, ryšio ir kitokių techninių priemonių įgijimu ir saugojimu, rinko ir kaupė lėšas, gautas iš nusikalstamos veiklos, paskirstė nusikalstamo susivienijimo nariams vaidmenis“, – sakė N. Puškorius.

Anot jo, R. Simonaitis, siekdamas užtikrinti netrukdomą nusikalstamo susivienijimo veiklą, organizavo fizinės bei psichinės prievartos panaudojimą prieš nusikalstamo susivienijimo narius, nevykdžiusius jo reikalavimų.

Tyrimo metu pareigūnai nustatė, kad grupuotės taikinyje buvo vienas prekybos centrų „Maxima“ savininkų – ginkluoti nusikalstamo susivienijimo nariai ilgą laiką slapta stebėjo verslininką, kol galop ketino jį pagrobti. Nuteistieji ketino pagrobti ir pramogų komplekso „Belmontas“ vadovą Anuprą Mišeikį, jie taip pat apvogė karjerą baigusį futbolininką Edgarą Jankauską, Laisvės atėmimo vietų ligoninės direktoriaus pavaduotoją, dviejų advokatų šeimas. Iš viso grupuotei buvo inkriminuojama apie 120 nusikaltimų.

Daugiau apie tai skaitykite DELFI.