JAV eskadrinis minininkas „USS Porter“ į Juodąją jūrą įplaukė birželį. Jo dislokavimas Maskvą kaip reikiant papiktino – sulaukta aršios retorikos.

Tikimasi, kad per NATO viršūnių susitikimą, kuris liepą vyks Varšuvoje, Turkija ir Rumunija pareikalaus Aljanso Juodojoje jūroje dislokuoti dar daugiau pajėgų.

„Būsime ten, kur privalome būti. Niekas nesikeis, tai normalu. Neketiname keisti status quo“, – pareiškė JAV laivyno sekretorius Ray Mabusas.

„Darysime tai, ką darėme visada. Pirmą kartą istorijoje po Antrojo pasaulinio karo turime dominuojantį laivyną, tai JAV karinis jūrų laivynas, kuris rūpinasi, kad jūrų keliai visiems būtų prieinami. Ne tik mūsų sąjungininkams, ne tik tiems, kurie skraido ar plaukioja su mūsų vėliava, bet visiems, kurie vykdo taikią prekybinę veiklą. Tai naudinga visiems be išimties“, – tvirtina R. Mabusas.

Rusijos ir JAV karinių jūrų laivynų pareigūnai neseniai surengė susitikimą, kuris buvo skirtas aptarti pastaruosius incidentus, susijusius su Rusijos karo lėktuvais ir JAV laivais.

2014 metais Krymą aneksavusios Rusijos Juodosios jūros flotilės bazė yra Sevastopolyje.

R. Mabusas pats buvo amerikiečių „USS Mason“ laive, kur stebėjo pirmąjį Italijoje pagaminto biokuro pristatymą. Tai JAV karinio jūrų laivyno vykdomos programos, skirtos skatinti alternatyvių energijos išteklių naudojimą, dalis.

Šiuo metu 30 proc. JAV karinio jūrų laivyno laivų naudoja alternatyvius energijos šaltinius (įskaitant ir branduolinę energiją) – R. Mabusas tikisi, kad 2020 metais šis skaičius sieks iki 50 proc.