D. Augutis teigia, kad COP27 daugiausia dėmesio skiriama trims temoms: pirma, dėl klimato kaitos kylančių nuostolių ir padarytos žalos kompensavimui besivystančioms šalims. Antra, finansavimo mechanizmams šiai žalai kompensuoti. Trečia svarbiausia tema kaip ir anksčiau išlieka pasaulio pastangos sustabdyti klimato šilimą iki 1,5°C ribos.

Aplinkos viceministras atkreipia dėmesį ir į tai, kad COP27 metu savo skaitytame pranešime jis pabrėžė du pagrindinius aspektus, kurie yra svarbūs Lietuvai. Tai pirma, kad Lietuva geba mažinti savo CO2 emisijas ir gali suteikti pamokų kitoms šalims, kaip tai padaryti.

„Dabartiniu metu emisijas esame sumažinę 58 proc. ir per artimiausią dešimtmetį sumažinsime iki 70 proc. Tai reiškia, kad iš principo egzistuoja technologijos ir būdai, kaip tai padaryti“, – teigia jis.

Ir antra labai svarbi D. Augučio pranešimo tema yra ta, kad karas Ukrainoje labai stipriai sujaukė žaidimo taisykles kovoje su klimato kaita.

„Per karą ne tik žūsta žmonės, yra pažeidžiamos žmogaus teisės, bet daroma ir didžiulė žala gamtai. Jeigu kalbame apie klimato kaitą, tai vien „Nord Stream“ incidentas išmetė daugiau emisijų nei visa Lietuva išmeta per metus. Karo veiksmų metu ne tiktai anglies dvideginio, bet ir kitų dujų bei chemikalų emisijos yra labai didelės, o tai turės didžiulį poveikį planetai.

Šiuo aspektu raginame jungtis kitas šalis prie Ukrainos iniciatyvų. Ukraina šioje konferencijoje turi savo paviljonus, kur pristato dvi pagrindines iniciatyvas. Viena iniciatyva skirta karo metu gamtai padarytai žalai skaičiuoti pagal tarptautinius standartus. Antroji iniciatyva yra susijusi su grūdų eksportu, nes karas sukelia ir didžiulę maisto krizę, ypač Afrikos šalyse“, – pabrėžia jis.