Šios Indijos vandenyno bangas skrodžiančios moterys pelnytai vadinamos Japonijos laivyno pajėgų revoliucionierėmis ir kovotojomis už lygias lyčių teises.

Šiuo metu moterys sudaro vos 9 proc. 450 narių didžiausio Japonijos karo laivo „Kaga“ įgulos: būtent tokią kvotą šalies savigynos pajėgoms 2030 metams nustatė Japonijos gynybos ministerija.

Šiuo metu bendras oficialus skaičius tesiekia 6 proc. Mažėjantis gimstamumas šalyje gali būti viena iš priežasčių, kodėl tokiems laivams kaip „Kaga“, saugantiems Japonijos vandenis nuo Kinijos provokacijų, ima stigti vyriškos lyties personalo.

Akiko Ihara teigia tarnyboje niekada nepatyrusi jokios diskriminacijos ir džiaugiasi, kad žmonių mąstymas keičiasi į gerąją pusę,

29 metų Ayko Yoneda – viena iš „Kagos“ įgulos narių, priklausantį inžinierių skyriui. Ji teigia, kad gausėjančios moterų gretos palankiai veikia visų savigynos pajėgų atmosferą.

Kaip ir kolegos vyrai, „Kagos“ laive tarnaujančios moterys taip pat miega ant gultų patalpose, sujungtose su bendrosiomis poilsio zonomis, kur yra staliukų, kėdžių, televizorius ir šaldytuvas. Skirtumas tik tas, kad prie moterų miegamųjų durų yra skambučiai ir įspėjamieji ženklai japonų ir anglų kalbomis „Tik moterims“.

Japonijos karinio laivyno savigynos pajėgose iš viso tarnauja apie 45 tūkst. žmonių, jie dirba daugiau nei 100 laivų, tarp kurių maždaug 20 povandeninių laivų ir keturi sraigtasparnešiai.

Japonijos laivynas intensyviai ieško jaunesnių specialistų, tad sprendimas samdyti daugiau moterų gali padėti šį tikslą pasiekti. Naujausioje Japonijos gynybos baltojoje knygoje pripažįstama, kad personalo paieškos – itin opi problema, Japonijos savigynos pajėgoms aktuali pastaruosius penkerius metus.