Kruvinais nusikaltėlių takais sekę policijos pareigūnai užkirto kelią baisiems nusikaltimams – už grotų patekę samdomi žudikai, nors ir ne iš karto, bet ryžosi prabilti apie mirčių užsakovus ir jų aukas. Taip gimė išskirtinė byla, kurioje pastaruoju metu vienoje statybų bendrovėje plėtros vadovu dirbęs 50 metų šiaulietis Ernestas Milius buvo apkaltintas itin sunkiais nusikaltimais.

Po Nepriklausomybės atkūrimo Ernestas Milius buvo įvardijamas Šiaulių mafijos tėvu pasikrikštijusio Vido Antonovo parankiniu – dar 1994 m. jis su gaujos nariais buvo nuteistas turto prievartavimo byloje. Be to, Ernestas Miliaus pavardė buvo siejama su ne vienu itin sunkiu nusikaltimu, tačiau pareigūnams taip ir nepavykdavo surinkti duomenų, jog kriminalinio pasaulio šulas yra su tuo susijęs.

Bet šįkart viskas buvo kitaip – kad būtent Ernestas Milius užsakė ne tik sekti, bet ir nužudyti jam neparankius asmenis, nurodė ir jo užsakymus turėję įvykdyti nusikaltėliai, apie tai prabilo ir tik laimingo atsitiktinumo dėka po apšaudymo Klaipėdoje išgyvenęs oficialiai Maskvoje gyvenantis kriminalinio pasaulio šulas, Rusijos žiniasklaidoje įvardijamas kaip „įteisintas vagis“ („vor v zokone“) Andrejus Kazakovas, dar žinomas pravardėmis Čilis ir Kaliningradskij Andriucha. Apie galimą nužudymo užsakovą rusas prasitarė savo bičiuliui, garsiam Lietuvos verslininkui, kai šis jo po kruvinų įvykių atvyko aplankyti į ligoninės palatą, o šį pokalbį kriminalistai slapta įrašė.

Mirti turėjo ir Šiaulių kriminaliniame pasaulyje gerai žinomas Helmutas Poškus, kuris dar 1998 metais susprogdino Valstybinės mokesčių inspekcijos pastatą ir pražudė čia dirbusią moterį bei keliasdešimt žmonių sužalojo.

Mirties spąstai buvo paruošti ir Šiaulių policijai gerai žinomam Mantui Žilinskui, kuris nuo E. Miliaus draugo Edvino Šimkaus nuviliojo dabar jau buvusią šio žmoną.

Bet nė vienas nukentėjusiuoju pripažintas nusikalstamo pasaulio šulas su teisėsauga nebendradarbiavo – kriminaliniame pasaulyje yra įprasta tokius reikalus išsiaiškinti be pareigūnų pagalbos.

Į konkuruojančių banditų spąstus patekę nusikaltėliai nutarė smogti atgal – jie taip pat pasamdė samdomą žudiką, kuris už 10 tūkstančių eurų turėjo nužudyti E. Miliaus draugą.

Tai buvo tikrų tikriausia kova dėl išgyvenimo.

Apie tai skaitykite Delfi publikacijose „Jie turėjo būti nužudyti“.