Formaliai „USS Donald Cook“ yra „Arleigh Burke“ klasės eskadrinis minininkas. Tačiau šis laivas yra išties daugiafunkcinis, o jo pagrindinė užduotis – leisti raketas.

Pažangią priešlėktuvinės ir priešraketinės gynybos sistemą AEGIS turintis „USS Donald Cook“ žinomas dėl savo įspūdingų galimybių – jis gali sunaikinti taikinius, esančius už tūkstančių kilometrų.

„USS Donald Cook“ priimtas į JAV laivyną 1998 metais. Jis yra 154 metrų arba tokio pat, kaip tiltas virš Nemuno Druskininkuose, ilgio laivas, skirtas kovoti su priešininko antvandeniniais, povandeniniais laivais, orlaiviais, sparnuotomis ir balistinėmis raketomis.

Laivas ginkluotas sparnuotomis raketomis „Tomahawk“, priešlėktuvinėmis SM-2 ir palydovus galinčiomis numušti SM-3, taip pat gali naikinti povandeninius ir antvandeninius laivus, turi galingus radarus. Pastarieji gali būti įjungti koviniu režimu, t. y. pažymėti taikinį, į kurį būtų nukreiptos raketos, tačiau amerikiečiai tokių veiksmų nesiėmė, mat, tai gali būti įvertinta kaip provokacija bei iššaukti neprognozuojamus rusų veiksmus.

Garbės medaliu – aukščiausiu JAV kariniu medaliu apdovanoto JAV jūrų pėstininko garbei pavadintas „USS Donald Cook“ į Lietuvą atplaukė po vizito Gdynės uoste, Lenkijoje. Panašūs vizitai į draugiškų šalių uostus yra įprasti, net ir tokiems galingiems laivams. Plaukti neutraliais Baltijos jūros vandenimis gali bet kuris laivas, o pakviestas į uostą, juo labiau NATO šalies, karo laivas gali užsukti bet kada.