„Gal niekas ir nežino, juk A. Brazauskas nebuvo entuziastas eiti į prezidento rinkimus. Jo politinis tikslas buvo daugiau premjero pozicija, ir mes norėjome įtikinti J. Marcinkevičių. (…) Tai turėjo būti toks inteligentijos autoritetas. Dabar kai kas ir šitą autoritetą bando nugriauti arba paneigti, be reikalo, beje“, - sakė G. Kirkilas per iniciatyvai „idėja Lietuvai“ skirtą videokonferenciją.

Nors LDDP nariai, pasak G. Kirkilo, buvo labiau už A. Brazauską, bet jie, ir jis pats asmeniškai, dalyvavo tame procese. J. Marcinkevičiui buvo pateikiamas čeko Vaclovo Havelo pavyzdys. Tačiau poetas atsisakė.

„Jis labai korektiškai, labai mandagiai, su jam būdingu subtilumu, pasakė, kodėl jis nenori, negali dalyvauti politikoje. Jis sako: „aš tada prarasčiau savo , kaip menininko, kaip kūrėjo visą savijautą“. Mes jam irgi pavyzdžius teikėme - pavyzdžiui V. Havelas. „Ne, jis sako - ne, mano kūrybos profilis yra kitas. Vaclevas Havelas buvo pjesių, dramų kūrėjas, žinomas disidentas. Aš nebuvau net ir disidentas“, - jis sakė. Taip ir buvo, nepaisant to, kad su jo kūriniais ir sąjūdis ėjo“, - kalbėjo G. Kirkilas.