DELFI Gyvai konferencijos metu gydytojai ginekologai Reda ir Rolandas Žiobakai kalbėjo apie tai, kokios nevaisingumo ligos šaknys ir kada poroms jau verta sunerimti bei kodėl vieni žmonės gali susilaukti vaikų, o kiti – ne.

Ginekologai pasakoja, kad kuo moteris vyresnė, tuo didesnė tikimybė, kad, net jei ji pastos, nėštumas nebus normalus. „Didelė chromosominių anomalijų tikimybė, kurios gali sukelti arba nesivystantį nėštumą, arba savaiminį persileidimą. Jeigu kalbėti skaičiais, tai nesivystančio nėštumo tikimybė moterims iki 35 metų gali siekti 15-20 proc., o moterims vyresnėms nei 40 metų kas antras nėštumas bus nesivystantis. Moteris gali pastoti, bet ji neišnešios vaisiaus“, – Delfi Gyvai konferencijos metu sakė R. Žiobakas.

Anot gydytojų, ypatingai sunku nustatyti tikrąsias vyrų nevaisingumo priežastis. R. Žiobakas, remdamasis endokrinologų pastebėjimais, išskiria keturias didžiausias vyrų nevaisingumo priežastis. Tai – sėklidžių nenusileidimas kapšelyje, lytinių organų vystymosi anomalijos, spermos judrumo ir koncentracijos pablogėjimai bei sėklidžių vėžys. „Vyrų spermos kokybė prastėja, tačiau nustatyti priežastis, yra labai sunku. Vyrų nevaisingumą lemia ir aplinkos poveikis žmogui. Buitinių ir pramoninių chemikalų naudojimas, vartojimas maisto produktų, kurie užauginti pesticidų, herbicidų pagalba“, – vienas iš vyrų nevaisingumo priežastis įvardina specialistas.

Reda ir Rolandas Žiobakai pažymi, kad per didelis ar per mažas kūno svoris taip pat yra tiesiogiai susijęs su nevaisingumu. „Esant per dideliam svoriui, riebaluose gaminami tam tikri hormonai, kurie išderina moters hormoninę sistemą, kiaušidėse ne visada įvyksta ejakuliacija arba ji apskritai nevyksta. Žmogaus endokrininė sistema turi būti subalansuota. Jeigu ji išbalansuojama dėl per didelio riebalų kiekio – yra sutrikdomi ejakuliacijos procesai ir moteriai sunku pastoti. Taip pat jeigu yra per mažas moters svoris, ji laikosi dietos arba yra dalykų susijųsių su nervine anoreksija, bulimija, tai dėl išsekimo sutrinka tam tikros smegenų struktūros, kurios siunčia tam tikrus signalus į kiaušides“, – aiškina gydytojas ginekologas R. Žiobakas.