Beveik 30 kilogramų sveriančiais šarvais vilkintis klubo „Viduramžių pasiuntiniai“ riteris Artūras Karpavičius atrankinėse kovose šeštadienį ir finale sekmadienį tiksliais kalavijo smūgiais įveikė visus savo priešininkus ir iškovojo pirmąją vietą. Prizą už antrąją vietą – senovinį kovos kirvį – išsivežė svečias iš Latvijos, trečiosios vietos nugalėtoju taip pat tapo „Viduramžių pasiuntinių“ atstovas iš Lietuvos, už pergalę apdovanotas senoviniu koviniu peiliu.

Šešerius metus kalaviją valdyti besimokančio kauniečio Artūro teigimu, treniruotės prasideda nuo elementariausių smūgių technikos ir stovėsenos mokymosi, vėliau treniruojamasi sudėtingesnių smūgių, smūgių su judėjimu, po to pereinama prie kovos su priešininku. „Į turnyro aptvarą gali eiti tada, kai visą kovos techniką gali pakartoti apsivilkęs šarvus“, – pasakojo turnyro nugalėtojas.

Paklaustas, ko reikia norint laimėti turnyrą, A. Karpavičius prasitarė, jog vienas svarbiausių dalykų – teisinga kovos taktika ir ištvermė. „Iš pradžių priešininką įnirtingai spaudi, kai pamatai, jog įgijai persvarą, pereini į gynybinę kovą, jei pamatai, kad vėl prikrovė taškų – vėl puoli. Nėra taip, kad visą laiką daužai priešininką, reikia nepamiršti, kad dar ir kitos kovos laukia, reikia taupyti jėgas“, – teigė riteris.

Pagal turnyro taisykles keturių teisėjų stebimi dvirankiais kalavijais arba kalavijais ir skydais ginkluoti riteriai aptvare kovoja pusantros minutės. Už kiekvieną pataikymą į korpusą, galvą, rankas ir kojas skiriama po vieną tašką. Taškai skiriami tik už tokio stiprumo smūgius, kurie mūšio lauke išties galėtų sužeisti priešininką.

Jau septintąjį kartą Lietuvos kariuomenės ir brolijos „Viduramžių pasiuntiniai“ organizuojamame turnyre kovėsi 14 riterių iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Vokietijos ir Baltarusijos. Ankstesniuose turnyruose dalyvavo riteriai iš įvairių Europos šalių, pagrindinį prizą – kariuomenės vado kalaviją po du kartus yra laimėję riteriai iš Ukrainos, Latvijos ir Lietuvos.