Tokiai kelionei neįprastą laivą padėjo pagaminti vietiniai Bolivijos gyventojai. Ekspedicijos tikslas – įrodyti, kad senovės jūrininkai taip pat galėjo įveikti tokius atstumus.

51-erių metų tyrinėtojas iš JAV Philas Buckas jau yra vadovavęs dviem panašioms ekspedicijoms. Jis yra nendrinio laivo „Viracocha III“ kapitonas. Vasario mėnesį jo vadovaujama įgula turėtų palikti šiaurinius Čilės krantus ir išplaukti į, kaip tikimasi, šešių mėnesių trukmės kelionę.

Viename iš didžiausių Bolivijos miestų La Pase jau pereita prie galutinio nendrinio laivo gamybos etapo. Laivo konstrukcija buvo patikėta vietiniams aimarų genties indėnams, gyvenantiems prie Titikakos ežero Andų kalnuose ir ne vieną amžių užsiimančiais panašiais amatais.

Ph. Buckas ir jo įgula nori įrodyti, kad aimarų ir kitų Pietų Amerikos indėnų tautų atstovai galėjo leistis į panašias keliones dar prieš K. Kolumbui atrandant Ameriką. Į laivą, kuriuo plauks ekspedicija, bus pakrauti bambukiniai vandens konteineriai, o maitintis įgula ketina bolivine balanda, bulvėmis ir vandenyne sužvejota žuvimi.

Visgi kitaip nei senovės jūrininkai, ekspedicijos dalyviai kasdien skelbs informaciją apie kelionę socialiniuose tinkluose. Be to, laivybos įstatymai reikalauja turėti šiuolaikinę GPS įrangą ir navigacijos sistemas.

Pirmasis ekspedicijos sustojimas turėtų įvykti po 60 dienų atvirame vandenyne. Tada laivas turėtų priplaukti tolimą Polinezijos salą Mangarevą.

Palikęs Mangarevą 18 metrų ilgio laivas „Viracocha III“ plauks pro Taitį, Fidžį, kol prisišvartuos Sidnėjuje. Čia ir baigsis kelionė, įveikus maždaug 10 tūkst. jūrmylių atstumą.