Į Olandijos Hukvan Holando uostą trečiadienį atvyko 1200 Didžiosios Britanijos karių bei karininkų ir apie 600 šarvuočių. Iš čia jie vyks į Norvegiją, kur 10 dienų kartu su NATO partnerėmis dalyvaus karinėse pratybose „Trident Juncture“.

Jų metu bus treniruojamasi ginti šiaurines aljanso sienas. Anot olandų generolo Hanso Dameno, šiame etape kariškiams teks spręsti sudėtingas logistines užduotis.

„Kilnoti pajėgas per visą Europą krizės atveju yra sudėtingiau, negu vežioti turistus po Šengeno zoną“, - sakė Olandijos kariuomenės brigados generolas Hansas Damenas.

Tai, kad šiose karinėse pratybose Europos šiaurėje dalyvauja Didžiosios Britanijos kariai, yra ženklas, kad Jungtinė Karalystė yra pasirengusi bet kokiu aveju atlikti karinę pareigą sąjungininkams, sakė leitenantas Harry Busby.

„Mūsų kuopa turės savaitę, kad išsiaiškintų, kuo pasižymi sąlygos Norvegijoje, kokią įtaką jos turės taktikai, kurios paprastai laikomės. Vaikinams teks patirti šaltį. Ne tik išgyventi, bet ir judėti bei kovoti“, - sakė Didžiosios Britanijos kariuomenės leitenantas Harry Busby.

JAV karinių jūrų pajėgų vadas Europoje, admirolas Jamesas Foggo Briuselyje pareiškė, kad būsimos karinės pratybos bus atgrasomojo pobūdžio.

„Nekalbėčiau apie kokią nors konkrečią šalį. Tai signalas bet kuriai valstybei, galinčiai imtis kokio nors agresijos akto, į kurį būtų reaguojama aktyvuojant 5-ąjį straipsnį“, - sakė JAV karinių jūrų pajėgų vadas Europoje, admirolas Jamesas Foggo.

Šis NATO sutarties straipsnis numato, kad užpuolus bent vieną bloko narę, kitos narės imsis kolektyvinio atsako. Stebėtojai mano, jog karinės pratybos „Trident Juncture“ Norvegijoje yra reakcija į Rusijos veiksmus Ukrainos Krymo pusiasalyje, kurio prijungimą prie Rusijos tarptautinė bendruomenė vertina kaip aneksiją.