Gatvėje sutiktas žmogus skundėsi, kad sunku kvėpuoti, nes oras labai užterštas. Todėl vietiniai gyventojai stengiasi likti namuose.

Visus įspūdžius rasite video reportaže.

Meras: blogai, kai komentuoja bet kas

„Labiausiai trūksta kompetentingos, profesionalų komentuojamos informacijos. Kalba kiekviena žinyba sau, netgi tarp tų pačių vienos tarnybos specialistų nuomonės išsiskiria“, - taip apie situaciją Alytaus rajone ir mieste šeštadienį DELFI sako Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas.

Politikas piktinasi, kad net ir savivaldybės atsakingoms institucijoms sunku gauti tikrai kompetentingą informaciją apie aplinkos užterštumą Miklusėnų ir kitose apylinkėse, ir, ypatingai, spręsti, kiek situacija pavojinga.

„Nei aš, nei Alytaus miesto meras nesame nei chemikai, nei aplinkosaugininkai, nei priešgaisrinės apsaugos specialistai. Todėl aš kritiškai žiūriu, kai informaciją viešai komentuoja ne tie, kurie apie tai išmano, o tie, kurie sau patys prisiskyrė tokią teisę. Ir kai situaciją komentuoja ne tos srities specialistas – tai vieni pagražina, kiti suhiperbolizuoja.

Situacija tikrai nepaprasta, ir nereikia apsimesti, kaip čia mes patys susitvarkysime. Štai pasirodo pranešimai, kad kiškiai užfiksuoti negyvi ar paukščiai ant šaligatvių kritę. Ir pradeda, kas tik netingi komentuoti. O ar ne teisingiau būtų, kad atsistotų veterinarijos specialistas ar gamtos mokslų ekspertas, chemikas ir paaiškintų, kaip yra? Pasigendu kompetencijų ir pačių aplinkosaugininkų tarpe – mobiliosios laboratorijos duomenis komentuoja kiekvienas iš tų darbuotojų skirtingai, pats buvau to liudininkas, ir neaišku, kuo tikėti ir kokia informacija yra pateikiama tiek ministerijai, tiek ir gyventojams. Pasigendu korektiškumo komentuojant situaciją, kai džiaugiamasi, kad vėjas pučia ne į miestą. O tai jau rajono žmonės – mažiau svarbūs, ir kad ten smarvė – tai mažesnis blogis? Betrūko, kad dar supriešinimas įvyktų tarp žmonių“, - nevyniojo žodžių į vatą A. Vrubliauskas.

Dūmai slenka link Punios, vakare atsisuks į Alytų

Jis sako, kad Alytaus rajono savivaldybės administracija ėmėsi visų įmanomų ir jos kompetencijoje esančių priemonių, informuodama gyventojus apie padėties rimtumą, priemones, kurių reikia imtis, kokių veiksmų vengti, pasirūpino apsaugos priemonių, geriamojo vandens tiekimu.

Tačiau pats meras pripažįsta, kad žmonės nepaiso nurodymų.

„Atvažiuoju su seniūnaičiu į vieną kiemą, jauna šeima, vaikai po kiemą vaikšto. Sakau, savęs negaili – apie vaikus pagalvok, pasiūlėm išvykti į Daugus, laikinai apsistoti. Tai žinot, ką atsakė? Kad apvogs sodybą, jei išvažiuos. Tai ką daryt savivaldybei tokiu atveju?“ – pasakojo V. Vrubliauskas.
Jis teigia, kad šįryt mobilioji aplinkos užterštumą matuojanti laboratorija nuo ryto budėjo Miklusėnų gyvenvietės prieigose, plente Alytus – Prienai.

„Rytą dūmai buvo toje Miklusėnų pusėje. Bet vėjas dūmus nešioja, štai dabar, kai su jumis kalbu (apie 13 val. – aut. past.) ta smarvė jau „kabo“ ant Vaisodžio, eina link Punios miestelio. Vakare, prognozuojama, vėjas pasisuks ir kuriam laikui dūmus neš į patį Alytaus miestą. Tada vėl kryptis keisis, ir vėl labiausiai kentės Miklusėnai ir tas kampas apie juos“, - sakė Alytaus rajono meras A. Vrubliauskas.

Be to, pasak mero, mobilioji laboratorija fiksuoja kietųjų dalelių skaičių, o aktualiau gyventojams yra pavojingų organinių junginių padidėjimo rezultatai.

„Tokių rezultatų niekas nekomentuoja, neaiškina, kaip vienas ar kitas junginys ir jo padidėjimas gali paveikti žmogaus organizmą, koks jo poveikis sveikatai, kokie būdingi apsinuodijimo požymiai. Viso to niekas nesako, mes ne specialistai, tokios informacijos neturime, todėl ir negalim komentuoti, nes nesam chemikais, ir tas vakumas informacijos, kompetentingos ir aiškinamos specialistų, yra keliantis nerimą ir net pyktį gyventojų tarpe“, - teigia Alytaus rajono savivaldybės vadovas.

Jis primygtinai ragina žmones išvykti iš tų teritorijų ir apsistoti pas gimines, pažįstamus, o nesant tokių galimybių – kreiptis į seniūnaičius, seniūnus dėl galimybės apsigyventi savivaldybės turimose patalpose.
Meras užtikrino, kad gyventojams išvykus iš teritorijos, viešą tvarką ir turto saugumą užtikrins čia patruliuojantys policijos pareigūnai.