Išgirdusi, kad dėl tragiškai pasibaigusio eismo įvykio išteisinamas 79 metų fizikos mokslų habilituotas daktaras Eduardas Osipovas, jauna našlė teismo salėje net nebaigus skaityti valstybės vardu priimto verdikto prisėdo. Prie jos glaudėsi sūnaus netekusi motina – visą laiką tikėjusios, jog baudžiamojoje byloje pagaliau bus įvykdytas teisingumas, jos negalėjo patikėti tuo, ką skelbdamas nuosprendį sako Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Rolandas Bužinskas.

O jis paskelbė, kad E. Osipovas nėra kaltas dėl tragiško eismo įvykio – visa kaltė krenta per avariją žuvusiam jaunam tėvui Ignui Tuminui, vairavusiam motorolerį, kuris tik po avarijos buvo įvardytas motociklu. Teismas nustatė, kad avarija kilo dėl to, kad motociklininkas viršijo leistiną greitį – toje vietoje, kur galima važiuoti ne greičiau kaip 50 km/val., jis važiavo beveik 90 km/val. greičiu, o prie automobilio vairo sėdėjęs E. Osipovas neturėjo jokių galimybių pamatyti greitai važiuojantį motociklą.

Anot teismo, net jeigu E. Osipovas ir būtų turėjęs galimybę jį pamatyti, tačiau eismo įvykio vis tiek esą būtų neišvengta – motociklas važiavo pernelyg dideliu greičiu ir padarė vieną šiurkščiausių Kelių teismo taisyklių (KET) pažeidimų.

„Teismas ir teisingumas – tai tikrai ne tas pats, – nusivylimo priimtu teismo nuosprendžiu sakė sūnaus netekusi motina. – Liudininkų parodymai buvo kitokie – kad greičio nebuvo, bet jų pasakojimai jau nieko nereiškia. Nėra teisybės, tikrai.“

„Mes esame ištiktos šoko“, – po išgirsto nuosprendžio negalėjo atsigauti jauna našlė. Bet ji dar rankų nenuleis – advokato prašys, kad šis surašytų apeliacinį skundą ir bylą dar kartą išnagrinėtų aukštesnės instancijos teismas.

Išteisinamojo nuosprendžio nesitikėjo ir E. Osipovas – linksmai nusiteikęs pensininkas teismo salėje prisipažino manęs, kad bus įkalintas „į griežtojo režimo koloniją, kaip siūlė prokuroras“.

„Aš trejus metus bandžiau įrodyti, kad esu nekaltas, nors tai sakiau nuo pirmos dienos – ir per šį laiką man niekas nepateikė įrodymų, jog esu kaltas“, – rusiškai kalbėjo išteisintasis.

Baudžiamoji byla dėl eismo įvykio, nutikusio prieš trejus metus, ilgai klaidžiojo teisėsaugos koridoriuose – tik po daugiau kaip dvejus metus trukusio tyrimo buvo perduota teismui.

Valstybinį kaltinimą byloje palaikęs prokuroras Sigitas Jankauskas sakė, kad tragiškas eismo įvykis Vilniuje, Žirmūnų g. kilo dar 2015 m. rugpjūčio 11 d. 15.11 val., kai iš Lakūnų g. į Žirmūnų g. esančią sankryžą įvažiavo E. Osipovo vairuojamas automobilis „Škoda Fabia“ ir susidūrė su pagrindiniu keliu važiavusiu motoroleriu.

Netikėtą kliūtį išvydęs motorolerio vairuotojas I. Tuminas dar bandė stabdyti ir dėl staigaus judesio nukrito nuo transporto priemonės dar prieš šiam susiduriant su „Škoda Fabia“. Sunkiai sužalotą vyrą įvykio vietoje bandė gaivinti medikai, tačiau nesėkmingai – netrukus jis mirė.

„Škoda Fabia“ vairavęs E. Osipovas, kuris turi 50 metų vairavimo stažą, eismo įvykio metu buvo blaivus. Kaip ir I. Tuminas, tuo metu darbo reikalais važiavęs į banką.

Ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai teigė, kad dėl motorolerio, kuris tyrimo metu dėl galingumo buvo įvardytas kaip motociklas, vairuotojo žūties yra kaltas E. Osipovas, nes prieš išvažiuodamas iš šalutinio į pagrindinį kelią neįsitikino, ar yra saugu.

Tuo metu baudžiamojon atsakomybėn patrauktas fizikos mokslų habilituotas daktaras teisme aiškino, kad nė kiek nejaučia kaltės.