Anot „TransferGo“ vadovo Daumanto Dvilinsko, praėjus metams nuo karo pradžios, gyventojų ir verslo pagalba Ukrainai išlieka itin svarbi ir reikalinga.

Mažesnis perlaidų įkainis pinigus į Ukrainą pervedantiems žmonėms per „TransferGo“ platformą leis sutaupyti per 20 mln. JAV dolerių (18,4 mln. eurų) kasmet. Pasaulio banko duomenimis, rinkos siūlomas pervedimo mokestis paprastai sudaro 7 proc.

Didžiausi pinigų srautai į Ukrainą – iš Lenkijos ir Lietuvos

Pasaulio banko duomenimis, Ukraina yra viena didžiausių pinigų perlaidų gavėjų iš visų Europos ir Centrinės Azijos šalių. Pasak Ukrainos nacionalinio banko, 2022 m. į šią šalį iš viso pasaulio pervesta 13,1 mlrd. JAV dolerių (12,1 mlrd. eurų), apie 25 proc. šių perlaidų įvyko per tarptautines pinigų pervedimo platformas.

„TransferGo“ iš Europos į Ukrainą kasmet perveda daugiau nei 0,5 mlrd. JAV dolerių (0,46 mlrd. eurų) ir užima 40 proc. Europos skaitmeninės pinigų perlaidų į Ukrainą rinkos.

Pasak D. Dvilinsko, didžiausi pinigų srautai per „TransferGo“ į Ukrainą keliauja iš Lenkijos ir Lietuvos.

„Perlaidų į Ukrainą skaičius ypač išaugo karo pradžioje. 2022 m. vasarį ukrainiečiai pirmieji pradėjo intensyviai remti draugus ir artimuosius, atlikdami daugybę lėšų pervedimo operacijų. Vien per 40 pirmų invazijos dienų ukrainiečiai, naudodamiesi mūsų paslaugomis, į savo šalį pervedė per 50 mln. JAV dolerių (45,5 mln. eurų). Per šį laikotarpį jie sutaupė daugiau nei 6 mln. JAV dolerių (5,5 mln. eurų), – komentuoja D. Dvilinskas. – Priėmėme strateginį sprendimą toliau remti ukrainiečius ir dar labiau sumažinti paslaugų kainą, kuri šiuo metu sudaro iki 3 proc. pervedimo sumos. To nebūtume galėję padaryti, jei nebendradarbiautume su „Visa“, „Mastercard“ ir Europos centriniu banku.“

Ukrainos nacionalinio banko gubernatoriaus pavaduotojas O. Šabanas, TransferGo vadovas D. Dvilinskas ir Europos Komisijos narė M. McGuinness

Tikisi įtraukti kitus

Europos Komisijos narė, atsakinga už finansines paslaugas, finansinį stabilumą ir kapitalo rinkų sąjungą, Mairead McGuinness pabrėžia, kad praktinių sprendimų paieška, kaip padėti užsienyje gyvenantiems ukrainiečiams, kurių daugelis buvo priversti bėgti nuo karo, siųsti pinigus savo artimiesiems, yra labai konkretus Europos solidarumo pavyzdys. „Tęsiantis karui, parama Ukrainai tik stiprėja. Ukrainos žmonės kenčia nuo siaubingų karo padarinių, bet Europos solidarumas su Ukraina išliks nepajudinamas. Džiaugiuosi, kad ES ir įmonės, veikiančios lėšų perlaidų srityje, susivienijo siekdamos šio tikslo. Esame atviri ir labai kviečiame daugiau paslaugų teikėjų prisijungti prie įsipareigojimo, užtikrinančio įperkamas, prieinamas ir skaidrias perlaidų paslaugas į Ukrainą“, – komentuoja M. McGuinness.

Ukrainos nacionalinio banko gubernatoriaus pavaduotojas Oleksijus Šabanas sako, kad tarptautinės bendruomenės parama Ukrainai išlieka gyvybiškai svarbi: „Esame dėkingi lietuvių startuoliui už svarų indėlį padedant ukrainiečiams, ypač tiems, kurie turėjo palikti namus Ukrainoje, kad išgelbėtų savo vaikus ir save. Taip pat esame dėkingi, kad „TransferGo“ atšaukė mokestį už lėšų pervedimus į Ukrainą pirmaisiais karo mėnesiais, kaip ir dauguma pinigų pervedimo įmonių. Šie draugiški žingsniai liudija tikrą partnerystę ir abipusę pagalbą.“

D. Dvilinskas teigia, kad pasirašytas įsipareigojimas, kuriam įsigalioti padėjo Europos Komisija ir Ukrainos nacionalinis bankas, yra logiška sektoriaus dalyvių strateginio bendradarbiavimo tąsa. „Tai ženklas, kad ES ir joje veikiantis verslas yra orientuoti į fintech inovacijas, kuriomis siekiama ne tik išlaikyti patikimą rizikos valdymo sistemą, bet ir kurti apčiuopiamą vertę gyventojams“, – sako „TransferGo“ vadovas.