„Sukūrėme įrankį, kuris prognozuoja, kiek energijos konkreti saulės elektrinė ar parkas pagamins į priekį. Ši funkcija, aktuali ne tik dideliems elektrinių parkams, bet ir mažiems gamintojams, jeigu mes prognozuojame, kad jūsų elektrinė pagamins X kiekį energijos, bet pagamina Y – dažniausiai, mažiau, nei prognozuota, reikia aiškintis, kodėl taip nutiko. Vienas iš galimų variantų – neteisingai suvesti duomenys. Kitas variantas – gedimai saulės elektrinėje ar aplinkos faktoriai, mažinantys gamybą. Turint tikslią prognozę galima analizuoti saulės elektrinei kylančias problemas“, – apie naują įrankį pasakojo „Inion Software“ technologijų vadovas dr. Robertas Janickas.

Pasitelkia orų prognozes bei palyginimą su šalia esančiomis saulės elektrinėmis

Šis įrankis vertina konkrečią elektrinę, pagal jos saulės modulių galią, elektrinės vietą, pastatymo kampą ir pan., taip pat analizuoja orus, lokaciją, elektrinės modelį, techninius parametrus ir pagal šiuos duomenis prognozuoja energijos gamybos dydį. Į oro parametrus įtraukiama temperatūra, krituliai, debesuotumas, saulės pozicija. Kad nustatytų tiksliausią prognozę, dirbtinis intelektas pasitelkia keletą skirtingų meteorologinių duomenų šaltinių.

Įmonės naudojamas dirbtinis intelektas tiksliausias prognozes pateikia artimiausiai parai. Numatyti gamybą jis geba ir ilgesniam laikotarpiui, tačiau kuo ilgesnis laikotarpis, tuo mažiau tikslios prognozės. Pagrindinę įtaką prognozei daro debesuotumas, kurį metrologams numatyti ilgesniam periodui – sudėtinga. Mat pasirodžius debesims keičiasi oro temperatūra bei šviesumas konkrečioje elektrinės vietoje, todėl kinta ir gamyba.

Nuo šio įrankio idėjos iki jo veikimo pradžios prabėgo metai, o produktas buvo pristatytas šiemet. Šis įrankis nėra baigtinis, jis nuolat atnaujinamas, „mokomas“, tobulinamas ir nuolat stebima, kaip dar jį galima pagerinti.

„Šiuo metu rinkoje siūlomos atskiros prognozavimo ir stebėjimo paslaugos, mes šiuo abu dalykus sujungėme į vieną, kad klientams nereikėtų vargintis tikrinant skirtingų duomenų šaltinių. Taip pat siūlome paslaugą „Clear Sky“ – klientai gali sužinoti, kiek energijos elektrinė galėtų pagaminti konkrečią dieną esant idealioms sąlygoms. Dirbtinis intelektas prie palyginimo prideda ir aplinkinių elektrinių produktyvumą bei paskaičiuoja vidurkį pagal tas pačias oro sąlygas bei lokaciją“, – R. Janickas

Numatys būsimus gedimus

Ateityje „Inion Software“ rinkai pristatys dar daugiau naujovių, pasitelkiant dirbtinį intelektą. Šiuo metu vykdomas projektas su norvegais, kurį baigus įrankis galės prognozuoti būsimus elektrinės gedimus. Jis bus naudingas dar ir dėl to, kad atsiradus gedimui nereikės tikrinti individualiai kiekvienos elektrinės panelės, tai ypač aktualu dideliems saulės parkams. Dar prieš įvykstant gedimui naujasis įrankis fiksuos produktyvumo plano neatitikimą lyginant su kaimyninėmis elektrinėmis bei turimais ankstesnės gamybos skaičiais.

Taip pat „Inion Software“ planuoja įdiegti galimybę, kad programėlė paskaičiuotų, ar remiantis gamybos kiekiu jau atėjo laikas plauti elektrinės paviršius ir verta tą daryti finansiškai, kad būtų padengtos išlaidos. Kartais panelės būna užterštos, tačiau sumažėjusios energijos gamybos nuostolių nepakanka, kad būtų verta mokėti už plovimo paslaugą.

„Inion Software“ kuria saulės elektrinėse naudojamus stebėjimo ir analizavimo įrankius, kurių paklausa auga drauge su elektrinių poreikiu. Taip pat bendrovė rinkai pristatė išmaniųjų baterijų valdymo sistemas, kurios naudodamos dirbtinio intelekto algoritmus prognozuoja ir parenka klientams efektyviausią baterijos krovimo ir elektros pardavimo scenarijų. Įmonės sėkmę ir gaminių aktualumą rodo skaičiai – „Inion Software“ vien per pirmąjį šių metų pusmetį 300 proc. išaugino savo pardavimus.