„Džiaugiuosi, kad būtent mūsų įmonei Lietuvoje yra patikėta pirmiesiems įgyvendinti pasaulines inovacijas. Tradicinėje dervoje sudedamoji dalis yra melaminas, kuris išgaunamas iš gamtinių dujų, tačiau dėka 10-ties metų darbo, galiausiai pavyko sukurti tinkamą receptą bei pritaikyti jį mūsų industrijoje, todėl dabar turime biologinės kilmės klijus ir be formaldehido.

Lietuvoje jau pradedame naudoti klijus, kurių viena pagrindinių sudedamųjų dalių yra kukurūzų krakmolas. Šis krakmolas gaminamas iš pramoniniu būdu auginamų augalų, kurie yra atskirti nuo maisto grandinės. Šiais metais planuojame jau apie pusę produkcijos pagaminti naudojant tokius klijus. Plokštės savybės, žinoma, išlieka tokios pat, bet ekologiniu požiūriu žengiame didelį žingsnį pirmyn", – sako „IKEA Industry Lietuva" generalinė direktorė Inga Urbonavičiūtė.

I. Urbonavičiūtė, IKEA  Industry Lietuva nuotr

Dar daugiau planų ateičiai

Anot jos, tai yra dalis įmonės tvariosios plėtros plano.

„Nerimą kelia spartus biologinės įvairovės nykimas planetoje, todėl esame pasirengę įgyvendinti ilgalaikį planą, kuriuo siekiame apsaugoti gamtą, taip prisidėdami prie ekosistemų nykimo stabdymo.

Kad galėtume pereiti prie 100 proc. biologinių klijų naudojimo, IKEA neseniai pradėjo akceleravimo programą, skirtą naujiems klijų sprendimams išbandyti drauge su išoriniais partneriais. Tikime, kad kuo daugiau dalinsimės žiniomis – tuo efektyviau galėsime išplėsti biologinės kilmės klijų naudojimą medinių baldų gamyboje", – teigia I. Urbonavičiūtė.

Kaip pasakoja įmonės generalinė direktorė, iki 2030 metų „IKEA Industry Lietuva" turi ir daugiau veiksmų tvariosios veiklos planui įgyvendinti.

„Esame numatę kuo daugiau gamyboje naudoti perdirbtų ir atsinaujinančių medžiagų. Taip saugosime miškus, taupysime energetiniu resursus.

Be to, esame viena pirmųjų baldų gamyklų, įsidiegę DEEM sistemą, kurios dėka elektros energijos suvartojimas taupomas, atjungiant įrenginius, kurie tuo metu nedirba", – pasakoja įmonės vadovė.