Japonijos kompanija „Panasonic“ Vilniaus „Technopolio“ verslo komplekse Juozo Balčikonio g. 3 atidarė pirmąjį Baltijos šalyse šildymo ir vėdinimo sistemų mokymų centrą, rašoma pranešime spaudai. Jame bus organizuojami mokymai distributoriams ir montuotojams, norintiems lengviau perprasti naujausias sistemas arba pagilinti žinias apie „Panasonic“ produktus.


„Panasonic“ Lietuvoje dirba jau daugiau nei 10 metų, tačiau dar neturėjome tokių modernių savo namų, kuriuose galėtume priimti partnerius ir, gyvai pademonstruodami įrangą, atsakyti į jiems rūpimus klausimus. Šiame centre ne tik bendrausime su partneriais, nekilnojamo turto vystytojais ar projektuotojais, bet ir dalinsimės naudingais patarimais bei žiniomis, kad čia apsilankę specialistai jaustųsi geriausiais montuotojais Baltijos šalyse“, sako Rolandas Kuprys, „Panasonic“ šildymo, vėdinimo ir oro kondicionavimo verslo Europoje komunikacijos vadovas Baltijos šalims.


Nauji namai


„Panasonic“ į mokymų centrą Vilniuje, neskaičiuojant patalpų nuomos ir kitų biuro paslaugų, investavo daugiau nei 112 tūkst. Eur. Bendras patalpų plotas siekia apie 160 kv. m. Patalpos suskirstytos į tris zonas: bendra erdvė mokymams bei gaminių ekspozicijai, susirinkimų kambarys ir biuras įmonės darbuotojams.


Mokymų salėje įrengti stendai su veikiančiais skirtingų produktų kategorijų įrenginiais, tokiais kaip oras-vanduo bei oras-oras šilumos siurbliai ir kondicionieriai (įskaitant komercinius, pvz. skirtus serverinėms). Taip pat komerciniai sprendimai: ECOi, PACi, AHU-kit bei valdiklių stendas.


„Šildymo ir vėsinimo verslas sparčiai keičiasi: naujos technologijos, nauji reglamentai, nauji sprendimai, iš profesionalų reikalaujantys nuolatinio žinių atnaujinimo. Pardavėjai privalo gerai žinoti, kuo skiriasi vieni gaminiai nuo kitų, kokie yra įrangos parinkimo pagal objektą kriterijai“, – pasakoja R. Kuprys.


Be to, kiekvienas distributorius turi specialistų ratą, kurie ne tik montuoja ir atlieka techninį aptarnavimą, bet ir patys pardavinėja įrangą, įsigytą iš platintojų. Jie taip pat privalo būti gerai susipažinę su gaminiais. Turi žinoti, kaip teisingai juos sumontuoti, sukonfigūruoti, kaip greitai atrasti ir saugiai pašalinti gedimus, jei tokių pasitaikytų.


Jis patikslina, kad mokymai nieko nekainuos. Tačiau į mokymo centrą bus kviečiami atvykti tik bendrovės partneriai – visi oficialūs platintojai (Lietuvoje tai UAB „Celsis“ ir UAB „Komfovent“) bei jų partneriai iš visų trijų Baltijos šalių – montuotojai ir serviso meistrai.


„Pastarųjų, žinoma, yra ir dirbančių individualiai. Jie taip pat bus kviečiami gilinti ir atnaujinti žinias. Pagrindinė sąlyga – mokymai bus skirti būtent tiems, kurie yra arba mūsų platintojų darbuotojai, arba montuotojai, su kuriais mūsų distributoriai yra pasirašę bendradarbiavimo sutartis. Norėdami mokytis, montuotojai visų pirma turi tapti mūsų distributorių partneriais. Būtent distributoriai pagal tam tikrus kriterijus atsirenka specialistus, kuriais pasitiki, o mūsų vienas iš tikslų – visokeriopai jiems padėti, kad ir patys specialistai jaustųsi užtikintai, ir pirkėjai būtų ramūs, kad gaus kokybišką paslaugą“, – sako „Panasonic“ šildymo, vėdinimo ir oro kondicionavimo verslo Europoje atstovas.


Anot jo, mokymai bus rengiami atsižvelgiant į poreikį, pavyzdžiui, pristatant naują gaminių kartą ar patobulinus esamus modelius. R. Kuprys pastebi, kad ir esamos įrangos technologijos bei funkcijos nėra iki galo pažintos, dėl to ne visuomet būna visiškai išnaudojamos ar pakankamai akcentuojamos potencialiems pirkėjams. Todėl dalis mokymų bus skirtos gilintis į esamas technologijas, pavyzdžiui „Panasonic“ sukurtą unikalią „nanoe™ X“ technologiją, integruojamą į oro kondicionierius.


Anot „Panasonic“ atstovo, kursai gali trukti nuo kelių valandų iki kelių dienų. Registruotis į juos bus galima per vidinę sistemą, arba per Japonijos bendrovės partnerius-platintojus. Mokymus ves „Panasonic“ serviso technikas-inžinierius Marius Jončas, o kartais – specialistai iš Skandinavijos šalių.


R. Kuprys taip pat pažymi, kad centre nebus vykdomas perkvalifikavimas.

„Nemokome specialistų nuo nulio, mes siūlome gilesnes žinias jau dirbantiems specialistams. Mokymai skirti pakelti jų kompetenciją susipažįstant su įranga ne tik teoriškai, bet, svarbiausia, ir praktiškai – tam ir yra skirti visi realūs gaminiai, sumontuoti mūsų mokymų centre. Be to, norint montuoti šilumos siurblius, t. y. dirbti su freonu, būtina turėti specialų F-Dujų sertifikatą – juos išduota specializuotos mokymo įstaigos. Šis mokymų centras atneš naudos ne tik pardavėjams, projektuotojams ar montuotojams, bet laimės ir galutiniai naudotojai. Neabejojame, kad bendrai pakėlus įrangos parinkimo ir jos sumontavimo kokybę, savininkų pasitenkinimas įsigytomis ir naudojamomis šildymo bei vėsinimo sistemomis tik augs“, sako pašnekovas.


Tiesa, jis užsimena, kad ateityje kompanija galimai organizuos ir viešus mokymus verslui. Taip pat svarstoma bendradarbiavimo su profesinėmis mokyklomis galimybė. Jų specialistai galėtų būti retkarčiais kviečiami apsilankyti naujuose „Panasonic“ namuose ir susipažinti su nauja technika. Tačiau tai priklausys nuo laiko ir resursų.


Skirtas visoms Baltijos šalims


Naujas mokymų centras Vilniuje skirtas visam Baltijos šalių regionui. Išklausę mokymų kursą, montuotojai gaus tai įrodantį sertifikatą. Šis pažymėjimas klientams patvirtins, kad jų namuose ar biure „Panasonic“ įranga sumontuota kvalifikuotų specialistų, laikantis aukščiausių kokybės ir saugumo reikalavimų.


„Pas mus atvyks tiek distributoriai, tiek montuotojai iš Latvijos bei Estijos. Galimai sulauksime svečių ir iš kitų Šiaurės regiono šalių, tokių kaip Danija, Suomija, Norvegija ir Švedija. Žinoma, čia vyks ir mūsų vidiniai susirinkimai bei susitikimai su partneriais“, teigia R. Kuprys.


„Panasonic Heating & Cooling Solutions“ Europos veiklos žemėlapyje šiandien iš viso yra 43 mokymų centrai 22-ose Senojo Žemyno šalyse.


Apie „Panasonic“ grupę:


1918 m. įkurta „Panasonic“ grupė šiandien yra pasaulinė lyderė, kurianti novatoriškas technologijas ir įvairius sprendimus buitinės elektronikos, būsto, automobilių pramonės, ryšių, energetikos ir pramonės sektoriams visame pasaulyje. 2022 m. balandžio 1 d. „Panasonic“ grupė perėjo prie valdančiosios bendrovės sistemos, kurioje „Panasonic Holdings Corporation“ yra kontroliuojančioji bendrovė, po kurios skėčiu veikia 8 bendrovės. Grupė pranešė, kad 2023 m. kovo 31 d. pasibaigusiais finansiniais metais jos konsoliduota grynoji pardavimo apyvarta siekė 8 378,9 mlrd. jenų (apie 59,4 mlrd. eurų).