„Norėdami, kad inovatyvūs startuoliai prisidėtų prie Lietuvos inovacijų ir technologinės pažangos ir galėtų kurti tokias pažangias technologijas, kaip dirbtinis intelektas, skiriame tam finansavimą. Todėl raginame suskubti Vilniaus regiono startuolius teikti savo idėjas. Mūsų tikslas – per artimiausius metus bent trigubai išauginti Lietuvos startuolių ekosistemą, kuri būtų žinoma ir įvertinta tarptautiniu mastu“, – teigia ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Kaip rašoma pranešime spaudai, sostinės regiono startuoliams skirto kvietimo suma – 15 mln. eurų. Šie startuoliai turi būti įkūrę įmonę ne ilgiau nei penkerius metus. Paraiškas priima Centrinė projektų valdymo agentūra (CPVA).

„Kadangi iki šiol trūko finansinių priemonių, nuosekliai padedančių vystyti inovatyvius produktus nuo idėjos iki dalinio produkto tinkamumo rinkai stadijos, pristatome priemonę, kuri leistų startuoliams plėtoti naujas idėjas ir surizikuoti kurti pasaulinio lygio inovacijas, leidžiančias efektyviau organizuoti darbą, teikiant tiek viešąsias, tiek privačias paslaugas. Ši priemonė bene pirmoji ir vienintelė Lietuvoje, kurios išlaidos kompensuojamos iki 100 procentų. Be to, į finansavimą pretenduojantys startuoliai gali būti įkūrę naują įmonę kad ir vakar, o paraišką gali teikti jau šiandien“, – teigia ekonomikos ir inovacijų viceministrė Erika Kuročkina.

Pagal šią priemonę bus kompensuojamas naujų ir esamų startuolių darbuotojų darbo užmokestis bei paslaugų pirkimo išlaidos, skirtos produktui ir sprendimui sukurti. Startuoliai gautomis lėšomis taip pat galės įsigyti programinės įrangos licencijas, jiems bus kompensuojamos serverių ir programinės įrangos nuomos išlaidos.

Finansavimas startuoliams skiriamas, atsižvelgus į inovatyvaus produkto raidos ir vystymo etapus. Jeigu startuolis turi tik idėją, jis gali pretenduoti į iki 20 tūkst. eurų siekiantį finansavimą. Juo bus galima kurti veikiantį sprendimo ar produkto pirminį maketą. Arba, turint idėją, galima pretenduoti ir į iki 86 tūkst. eurų siekiantį finansavimą, tačiau tada turėtų būti sukurtas veikiantis sprendimo ar produkto prototipas.

Jeigu startuolis jau yra sukūręs veikiantį pirminį maketą, jis gali pretenduoti į iki 66 tūkst. siekiantį finansavimą ir sukurti veikiantį sprendimo ar produkto prototipą. Didžiausias finansavimas – iki 102 tūkst. eurų – bus skiriamas tiems startuoliams, kurie planuoja sukurti rinkoje prieinamą produktą ar sprendimą, tačiau pretenduojant startuolis turi turėti veikiantį prototipą.

Išsamias kvietimo sąlygas galima rasti ES investicijų tinklalapyje.

Lietuvos ekonomikai stiprinti Ekonomikos ir inovacijų ministerija iki 2023 m. pabaigos paskelbs kvietimų, kurių bendra vertė siekia beveik 1 mlrd. eurų. Apie 365 mln. eurų numatyta verslui, inovacijoms ir investicijoms, 320 mln. eurų – valstybės ir verslo skaitmeninimui, 268 mln. eurų – žalesnei ekonomikai.

Vilniaus regiono startuoliams ir atžalinėms įmonėms skirta priemonė įgyvendinama pagal planą „Naujos kartos Lietuva“, finansuojamą Europos Sąjungos ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės lėšomis.