Kaip rašoma pranešime spaudai, tarp jų – Julianas von Eckartsbergas, į du Lietuvos vienaragius – „Nord Security“ bei „Vinted“ – investavusio fondo „Burda Principal Investments“ vykdomasis direktorius Europos šalyse, ir į startuolį „Watalook“ investavusio fondo „byFounders“ atstovas Magnusas Hambletonas. Abu jie dalijasi savo įžvalgomis apie Lietuvos startuolių ekosistemą, jos potencialą bei atskleidžia, kodėl ir vėl sugrįžta į Lietuvą.

Sieks stiprinti ryšius

Vienas svarbiausių Inovacijų agentūros skyriaus „Startup Lithuania“ organizuojamo renginio „Startup Fair. Adapt 2023“ tikslų – ryšių tarp investuotojų ir startuolių kūrimas, siekiant pastariesiems palengvinti reikiamų investicijų pritraukimą. Anot M. Hambletono, būtent tvarūs santykiai su Lietuvos startuoliais yra pagrindinė priežastis, kodėl rugsėjo 7-ąją jis iš Švedijos atvyksta į mūsų šalį: „Norime būti šiame renginyje, parodyti, kad nuolatos domimės Lietuvos startuolių ekosistema ir ketiname į ją investuoti toliau. Tikiu, kad sutiksime ne vieną dėmesio vertą startuolio įkūrėją.“

Kaip rodo naujausi „Dealroom“ duomenys, Lietuvos startuolių ekosistema yra viena sparčiausiai augančių Vidurio Europoje – per penkerius metus jos vertė padidėjo beveik 17 kartų ir šiuo metu ji vertinama 9,5 mlrd. eurų. Dėl to, anot M. Hambletono, Lietuvos startuolių ekosistema yra itin patraukli užsienio investuotojams – nors ir jauna, neabejotinai turinti labai didelį potencialą.

Magnusas Hambletonas

„Lietuva – nedidelė šalis, bet mąsto globaliai. Niekada nesu sutikęs lietuvio įkūrėjo, kuris galvotų, kad jam užtenka tik savos šalies rinkos. Čia yra labai daug talentingų ir technologijoms gabių žmonių, turinčių gerą išsilavinimą. Lietuviai taip pat yra labai ambicingi, pragmatiški ir orientuoti į gerą rezultatą, jų komunikacija aiški, o tai – labai geras bruožas versle“, – sako investuotojas.

Pastebi finansavimo trūkumą

M. Hambletono teigimu, pagrindiniai iššūkiai, su kuriais Lietuvos startuoliams tenka susidurti norint augti ir konkuruoti tarptautiniu mastu, yra investicijų trūkumas, gerų specialistų išlaikymas ir žemos paslaugų bei produktų kainos.

„Tam, kad verslininkai galėtų plėstis tarptautiniu mastu, jiems reikalingas ir didesnis finansavimas. Tačiau Lietuvoje gauti pakankamai kapitalo gali būti sudėtinga, nes vietos investuotojų ekosistema dar nėra tokia išsivysčiusi kaip didesnėse šalyse. Taip pat, nors Lietuvos aukštosios mokyklos kasmet paruošia puikius specialistus, kyla problemų bandant juos išlaikyti, nes pastaruosius dažnai vilioja tarptautiniai pripažinti technologijų centrai. Galiausiai, Lietuvos įmonės yra linkusios per menkai įkainoti savo produktus ar paslaugas“, – detalizuoja M. Hambletonas.

Vertina potencialą plėtrai ir vadybą

Ne paslaptis, kad finansavimo paieškos startuoliams neretai tampa vienu svarbiausių, tačiau ir sudėtingiausių veiklos pradžios iššūkių. Iš Vokietijos į Lietuvą atvyksiantis J. von Eckartsbergas dalijasi, į kokius kriterijus atsižvelgia „Burda Principal Investments“, prieš nuspręsdami, ar verta investuoti į tam tikrą verslą: „Pirmiausia įvertiname, kokios yra startuolio plėtros galimybės ir ar jis turi potencialo tapti savo veiklos kategorijos lyderiu žemyne arba pasaulyje. Bandome įvertinti ir verslo idėjos unikalumą, potencialą išsiskirti iš konkurentų. Antra, investuotojai paprastai numato savo investicijų terminą ir siekia sėkmingai pasitraukti per kelerius metus, todėl ieškome startuolių, kurie gali greitai pasiekti maksimalų potencialą ir efektyviai generuoti investicijų grąžą.“

Didelis dėmesys, pasak J. von Eckartsbergo, skiriamas ir vadovų komandai – jų kompetencijai, darbo etikai, gebėjimui įgyvendinti verslo planą.

„Manau, tai yra viena pagrindinių priežasčių, kodėl pasirinkome investuoti į „Nord Security“. Tomas ir Eimantas yra du patyrę verslininkai, kurie ne tik turi daug žinių ir suvokimo, ko nori investuotojai, tačiau taip pat dalijasi savo patirtimi su visa startuolių bendruomene, padeda finansiškai. Manau, tai yra tikrai labai unikalus reiškinys – nesu matęs nė vienos šalies, kurioje startuolių bendruomenės nariai palaikytų tokius gerus ryšius vieni su kitais“, – pabrėžia J. von Eckartsbergas.

Julian von Eckartsberg

Spartus Lietuvos startuolių ekosistemos augimas

2023 m. „Startup Genome“ reitingo duomenimis, Lietuvos startuolių ekosistema, palyginti su praėjusiais metais, pakilo į 20 pozicijų aukštesnę grupę. J. von Eckartsbergo teigimu, tokį spartų augimą lemia keletas priežasčių: visų pirma, kvalifikuota darbo jėga technologijų ir inžinerijos srityse, glaudus visos startuolių bendruomenės bendradarbiavimas ir dalijimasis žiniomis, taip pat geografinis pranašumas. Lietuvos strateginė vieta Europos širdyje suteikia galimybę startuoliams lengvai pasiekti potencialius klientus, partnerius ir investuotojus kitose – Vakarų Europos ar Šiaurės šalių – rinkose, o tai suteikia jiems konkurencinį pranašumą.

Paklaustas, kokį patarimą duotų šalies verslininkams, šiandienos konkurencingoje rinkoje siekiantiems sukurti sėkmingą startuolį, investuotojas siūlo taikytis prie vartotojų poreikių skirtingose pasaulio rinkose: „Jeigu nepavyksta sukurti nišinio produkto, kuris dar neturi daug konkurencijos, tuomet reikėtų stengtis ieškoti būdų, kaip išsiskirti iš esamų konkurentų ir galvoti globaliai – ieškoti galimybių plėstis tarptautiniu mastu, pritaikant savo sprendimą įvairių šalių poreikiams. Tai padės patekti į didesnes rinkas, diversifikuoti klientų bazę ir sumažinti riziką, susijusią su veikla vienoje vietoje. Galiausiai svarbu megzti ryšius su vietos startuolių bendruomenėmis – naudotis kolektyvinėmis žiniomis ir parama.“

Jau šį ketvirtadienį vyksiančiame renginyje „Startup Fair. Adapt 2023“ ypatingas dėmesys bus skiriamas startuolių ir investuotojų susitikimams. Tam bus įrengta atskira erdvė ir veiks speciali programėlė. Joje investuotojai galės pasižymėti, į kurį sektorių ir kokią sumą pageidauja investuoti, o startuoliai – pateikti aprašus apie savo verslą ir įvardyti ieškomų investicijų sumą. Taip investuotojai ir startuoliai galės lengviau atrasti vieni kitus, susitikti pasikalbėti renginyje veiksiančioje pokalbių erdvėje arba internetu.

Taip pat renginyje vyks startuolių kovos „Pitch Battle“, kur 40 iš anksto ekspertų atrinktų startuolių tarptautinei komisijai, potencialiems investuotojams ir kitiems žiūrovams pristatys savo idėjas. Jie varžysis dėl beveik 400 tūkst. eurų vertės prizinio fondo bei bilietų į įvairias akceleravimo programas.
„Startup Fair“ nuo 2013 m. organizuoja Inovacijų agentūros startuolių ekosistemos plėtros skyrius „Startup Lithuania“. Visa aktuali informacija apie renginį: https://www.startupfair.lt/