„Transition Pathway Initiative“, kuri matuoja korporacijų dekarbonizacijos tempą ir kurią remia tokie investuotojai kaip „BlackRock Inc.“, prižiūrintis bendrą 40 trilijonų dolerių turtą, didina pastangas įvertinti kompanijų pasirengimą energetiniam perėjimui.

„TPI Global Climate Transition Centre“ – Pasaulinis klimato perėjimo centras – bus atidarytas kitų metų pradžioje ir teiks nemokamus viešai prieinamus duomenis apie tai, kaip 10 000 viešai kotiruojamų įmonių suderina savo verslo ambicijas su grynojo nulio tikslais. Šiai dienai TPI yra išnagrinėjusi maždaug 400 tokių įmonių, teigiama antradienio pranešime. TPI centras, kuris bus įkurtas Granthamo klimato kaitos ir aplinkos tyrimų institute prie Londono ekonomikos ir politikos mokslų mokyklos, taip pat tikrins korporacinių ir valstybinių obligacijų emitentų dekarbonizacijos pastangas.

Nors vis daugiau kompanijų ir finansų įstaigų įsipareigoja iki 2050 m. visose savo operacijose ir tiekimo grandinėse pasiekti nulinį išmetamųjų teršalų kiekį, tik nedaugelis išsamiai nurodė, kaip planuoja pasiekti šį tikslą, todėl investuotojai nėra tikri, kaip jiems patiems pavyks tesėti savo nulinių emisijų investicijų portfelių pažadus. Suprasdami kompanijų ambicijų lygį ir judėjimo grynojo nulio link greitį, investuotojai ir bankininkai galėtų protingiau paskirstyti kapitalą.

Adamas Matthewsas, TPI pirmininkas ir Anglijos bažnyčios pensijų valdybos vyriausiasis investavimo pareigūnas, teigė, kad TPI centras suteiks „visiems investuotojams galimybę imtis veiksmų ir vertinti klimato veiklos rodiklius per tą patį objektyvą“. Tai bus „esminis Glazgo COP finansinės infrastruktūros komponentas, leidžiantis investuotojams įvykdyti savo įsipareigojimus“, – sakė jis, turėdamas omenyje ilgai lauktą Jungtinių Tautų klimato kaitos konferenciją, kuri įvyks šį mėnesį daugiausiai gyventojų turinčiame Škotijos mieste.

„Tai finansų sektoriaus ekologija: permainos vyksta priėmus milijonus atskirų sprendimų, o ne per vienintelį procesą, todėl reikia galvoti apie tai, kas paskatintų pakeisti situaciją“, – sakė Kenterberio arkivyskupas Justinas Welby, vyriausias Anglijos bažnyčios dvasininkas, antradienį davęs interviu per TPI centro pristatymą Londono vertybinių popierių biržoje. „O ši paskata bus tikrai didelė, – pridūrė jis. – Galima sakyti, didžiulis postūmis.“

Beveik pusę viso valdomo turto šiuo metu prižiūri investuotojai, įsipareigoję pasiekti grynąjį emisijų nulį, o TPI centras galėtų padėti parengti akcijų, korporacinių ir valstybinių obligacijų portfelius, kad būtų pasiektas šis tikslas, teigiama pranešime.

TPI centrą tiesiogiai remia turto savininkai, fondų valdytojai ir pagrindiniai TPI partneriai – Londono ekonomikos ir politikos mokslų mokykla bei „London Stock Exchange Group“. Didžiausias pasaulyje pinigų valdytojas „BlackRock“ pranešė prisijungsiąs prie TPI kaip rėmėjas, perduodamas TPI rėmėjų sąrašą daugiau nei 110 fondų, valdančių ir konsultuojančių 40 trilijonų dolerių turtą.

„Toks yra „BlackRock“ investicinis įsitikinimas: klimato rizika – tai investicijų rizika, – sakė Sandy Boss, pasaulinė „BlackRock Investment Stewardship“ vadovė. – Iš investuotojų visame pasaulyje nuolat girdime, kad priimant sprendimus jiems reikalingi kokybiški duomenys, todėl džiaugiamės galėdami paremti TPI, kuri padidins analizės mastą, kad suteiktų vertingos informacijos.“