Šiaulių miesto verslininkai neslepia – įmonės verčiasi per galvą, besistengdamos surasti reikiamus specialistus. Tuo metu Šiaulių miesto mokymo įstaigos atskleidžia, kokias profesijas studentai renkasi aktyviausiai ir kokios studijų kryptys užtikrina geresnes įsidarbinimo galimybes.

Regionai įgauna patrauklumą

Studijos regionuose abiturientams tampa vis patrauklesnės, rašoma pranešime spaudai. Ne išimtis ir Šiaulių miestas. Pernai norinčių mokytis Šiauliuose esančiose aukštosiose mokyklose – Vilniaus universiteto Šiaulių akademijoje ir Šiaulių valstybinėje kolegijoje – daugėjo. Didesnį skaičių mokinių, norinčių įgyti amatą, fiksavo ir Šiaulių technologijų mokymo centras.

„Saulės mieste jaunuoliai, atvykstantys iš visos Lietuvos, randa ne tik aukščiausios kokybės studijas ir profesinį mokymą, bet ir puikias įsidarbinimo galimybes. Eilę metų Šiaulių mieste jaunimo nedarbas yra mažiausias, lyginant su kitais didžiaisiais miestais“, – atskleidžia Šiaulių miesto savivaldybės atstovas Justinas Švėgžda.

Justinas Švėgžda

Vicemero teigimu, rinktis Šiaulius jaunimą skatina ne tik kokybiškas mokslas, bet ir parama: „Mieste veikia aštuonios skirtingos paramos priemonės, skirtos smulkiajam ir vidutiniam verslui. Taip pat Šiaulių miestas kasmet skiria studijų paramą, kurios tikslas – finansiškai padėti aukštosiose ir profesinėse mokyklose studijuojančiam regiono jaunimui.“

Tiesa, ne visi absolventai, įgiję specialybę, turi vienodas galimybes įsilieti į darbo rinką. Kai kurių profesijų atstovus miesto įmonės ir įstaigos tiesiog graibsto.

Darbuotojų trūkumas daugelyje sektorių

Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmų Strateginės veiklos vadovė Edita Grigaliauskienė teigia, kad situacija rinkoje yra įtempta – reikiamų specialistų trūksta daugelyje sektorių.

„Kvalifikuotų specialistų ieško tiek paslaugų, tiek gamybos, tiek logistikos ar prekybos įmonės. Šią problemą turi spręsti ir didelės, ir mažos įmonės. Įtampa yra ir viešajame sektoriuje – gydymo ir švietimo įstaigose. Viešojoje erdvėje dažniausiai yra akcentuojamas inžinerijos ir informacinių technologijų specialistų trūkumas, bet Šiaulių miesto įmonėms ne mažiau yra reikalingi ir vadybininkai, apskaitininkai, viduriniosios grandies vadovai“, – teigia E. Grigaliauskienė.

Edita Grigaliauskienė

Pasak pašnekovės, specialistams įsilieti į darbo rinką Šiauliuose nėra sudėtinga, mat verslas trūkstamus specialistus graibsto: „Nemažai įmonių vilioja specialistus iš kitų miestų, net ir Vilniaus ar Kauno. Verslas tarpusavyje dėl darbuotojų konkuruoja ne tik siūlomu atlygiu, bet ir kitais „bonusais“: papildomais laisvadieniais, laisvo grafiko galimybėmis, darbuotojų maitinimu, pavežėjimu iki darbo, žaidimų kambariais ir panašiai.“

Paklausios – sveikatos mokslų ir inžinerijos studijų programos

Šiaulių valstybinės kolegijos direktoriaus pavaduotojas dr. Nedas Jurgaitis atskleidžia, kad stojantieji aktyviai renkasi tas studijų programas, kurios parengia mieste ir regione trūkstamus specialistus.

„Viešojoje erdvėje daug kalbama ir rašoma apie inžinerijos specialistų poreikį tiek visoje Lietuvoje, tiek Šiaulių regione. Vadinasi, stojantys į šias programas asmenys gali būti ramūs dėl įsidarbinimo perspektyvų. Pavyzdžiui, darbo rinkoje labai paklausūs Automatikos ir elektros inžinerijos programos absolventai. Socialiniai partneriai siūlo praktikos ir darbo vietas jau studijų metais. Tą patį galima pasakyti ir apie Gamybos inžinerijos studijų programą – įmonės jos rengiamų specialistų stokoja jau dabar, tas poreikis nedings ir vėliau“, – sako dr. N. Jurgaitis.

Kolegijos duomenimis, tradiciškai didelio studentų susidomėjimo sulaukia sveikatos ir socialinių mokslų studijų krypčių programos.

„Jeigu vertinsime atskirų programų populiarumą, tradiciškai pozicijų neužleidžia sveikatos mokslai.
Pavyzdžiui, Bendrosios praktikos slauga – programa, mūsų aukštojoje mokykloje vykdoma kelis dešimtmečius, rengia specialistus, kurių reikia visada. Programos absolventai lengvai įsidarbina tiek Šiauliuose, tiek bet kuriame kitame Lietuvos mieste. Populiarumu nenusileidžia ir Socialinio darbo studijų programa. Ši programa rengia specialistus, kurie rūpinasi žmonėmis, turinčiais įvairių poreikių ir priklausančiais atskirties grupėmis“, – teigia dr. N. Jurgaitis.

Dėmesys kokybės ženklą pelniusiai studijų programai

Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos Regionų plėtros instituto direktorė Lina Garšvienė teigia, kad be Specialiosios pedagogikos ir logopedijos, ar kitų pedagogikos programų, vis dažnesniu stojančiųjų pasirinkimu tampa informatikos krypties studijų programa Programų sistemos.

„Ši programa 2022 m. yra gavusi „Investors‘ Spotlight“ kokybės ženklą, kuris reiškia aukštą žinių ir kompetencijų atitiktį įmonių poreikiams. Vilniaus universiteto Šiaulių akademija džiaugiasi aukštą stojimo kartelę įveikusiais studentais, nes tikslinę 200 Eur per mėnesį valstybės stipendiją gauna net 85 proc. visų šioje programoje studijuojančių studentų. Šios studijų programos studentai tampa medžiojamais verslų dar jiems nebaigus studijų, nes rinkai šiuo laikmečiu yra itin svarbios programavimo ir naujų programų kūrimo kompetencijos, kurias jie labiau gilina Elektroninių paslaugų sistemų bei Robotizuotų sistemų specializacijose“, – sako L. Garšvienė.

VU Šiaulių akademijos atstovės teigimu, itin geras įsidarbinimo pagal specialybę galimybes, daugiau nei 80 proc., turi besimokantieji ir šiose studijų programose: Viešasis administravimas ir teisė, Anglų filologija, Ekonomika ir investavimas, tuo metu pedagoginių studijų programų įsidarbinimas perkopia net 90 proc.

Kai kurie specialistai įsidarbina šimtu procentų

Jau birželio 1 d. bendrąjį priėmimą pradėsiantis Šiaulių technologijų mokymo centras planuoja priimti daugiau besimokančiųjų, mat nuo artėjančių mokslo metų įstaiga startuos su penkiomis naujomis profesinio rengimo specialybėmis. Mokymo įstaiga atskleidžia, kokie jų absolventai į darbo rinką įsitvirtina lengviausiai.

„Šiaulių technologijų mokymo centras džiaugiasi, kad yra specialybių, kur absolventai, įgiję kvalifikaciją, įsidarbina pagal specialybę 100 proc. – socialinio darbuotojo padėjėjai, motorinių transporto priemonių kroviniams vežti vairuotojai. Darbo rinkoje daugiau nei 90 proc. įdarbinami ekspeditoriai, multimedijos paslaugų teikėjai, apskaitininkai, elektrikai. Daugiau nei 80 proc. absolventų įsidarbina baigę šias specialybes: kompiuterinio projektavimo operatoriaus, vizualinės reklamos gamintojo, automobilių mechaniko, e. pardavėjo-konsultanto, vizažisto“, – teigia Karjeros ir komunikacijos skyriaus vadovė Neringa Trinkaitė.

Nepaisant situacijos darbo rinkoje, stojantieji į ŠTMC noriai renkasi ir kitas specialybes, pavyzdžiui, automobilių elektros įrengimų remontininko, fotografo, kompiuterinės įrangos derintojo ir kitas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją