Šie mūsų žmonės neretai primena meteorus – jų kaskart atsiranda vis daugiau, ir daugiau. Gal vieni ir nukeliauja į užmarštį, o kiti – atsidūrę laiku ir vietoje, iškovoja savo verslui stabilią vietą po saule.

Naujausi lietuvių išradimai dažniausiai susiję su aktualiausiomis temomis – atsinaujinančios energijos ištekliais, šilumos išgavimu, maisto pramone, lazeriais ir optinėmis technologijomis bei biotechnologijomis. Tačiau yra ir išimčių.

Inovatyvusis „Voltas IT“

Ši Kauno įmonė ką tik pelnė Kauno miesto įsteigtą prizą „Už inovacijas“. Inovatyvų, sumanųjį automobilių diagnostikos prietaisą OBDeleven sukūrusi įmonė taip pat pelnė ne vieną tarptautinį apdovanojimą.

Jų sukurta OBDeleven programinė įranga, veikianti su inovatyviu Bluetooth prietaisu, per išmaniuosius įrenginius ir leidžia prisijungti prie automobilio, stebėti visų sistemų būklę ir aktyvuoti daugybę komforto funkcijų.

Taip šiuo metu atrodo 21 pasaulio šalyje parduodamas lietuviškas automobilių diagnostikos ir programavimo  įrenginys„OBDeleven“.

Ši sistema palaiko visus „Audi“, „Volkswagen“, „Škoda“, „Seat“, „Bentley“ ir „Lamborghini“ modelius.

Produkto dizainas neseniai apdovanotas „European Product Design Award“ Transporto priemonių priedų kategorijoje.

„Tai yra svarbus patvirtinimas, kad pasiekėme savo tikslą – sukūrėme padėjėją kiekvienam vairuotojui, kuris gali atlikti visas profesionalios įrangos funkcijas ir atrodo kaip šiuolaikiškas automobilio aksesuaras – estetiškas ir patogus aukštos kokybės prietaisas. OBDeleven greitai išpopuliarėjo visame pasaulyje dėl patogumo naudotis. Prietaiso dizainas pritaikytas nešiotis kišenėje ar laikyti bet kur automobilyje, nes puikiai dera prie interjero,” – sakė vienas iš įmonės įkūrėjų ir produkto dizainerių Aivaras Astrauskas.

Startuolis „Discontract“

Šis lietuvių startuolis „Discontract“, mobiliąja programėle padedantis rasti namų priežiūros paslaugų teikėjus, COVID-19 pandemijos metu pritraukė 300 tūkst. eurų investiciją iš „Koinvesticinio fondo“ ir privačių investuotojų.

„Rūpintis buities reikalais – laiko ir pastangų reikalaujantis užsiėmimas. Dar sunkiau rasti gerą meistrą ar buities paslaugos teikėją, ypač tada, kai paslaugų reikia skubiai. Sprendžiame šią bendruomenei aktualią problemą – profesionalų teikiamas paslaugas nuo šiol galima užsakyti greitai, už jas atsiskaityti saugiai ir patogiai viską atliekant per mobiliąją programėlę. Be to, paslaugų teikėjams mūsų sukurta platforma yra patogi užsakymams valdyti ir bendrauti su klientu“, – pasakoja „Discontract“ direktorius ir vienas įkūrėjų Gediminas Jankus.

Discontract komanda

Mobiliosios programėlės naudotojai gali rinktis iš valymo, dezinfekavimo, remonto, elektros ir santechnikos darbų, kitų būsto priežiūros bei pagalbos buityje paslaugų.

Dviračių laikiklis „Parkis“

Lietuviai – ekonomistas Bronius Rauba ir inžinierius Vygantas Radvila, sukūrė naują, atitikmenų pasaulyje neturintį vertikalų automatizuotą dviračio parkavimo įrenginį „Parkis“.

Vien per pirmąjį savo startą „Kickstarter“ „Parkis“ surinko 78 tūkst. eurų, o jų vaizdo klipas peržiūrėtas 55 mln. kartų.

Parkis, bendrovės nuotr.

Tuomet B. Rauba, „Parkio“ idėjos autorius, sakė: „Dėmesys, kurio susilaukė „Parkis“, įkvėpė mus toliau tobulinti įrenginį. Atidžiai išklausėme kritiką, o teigiami atsiliepimai padrąsino mus nesustoti ties pirmąja įrenginio versija“.

Elektrinė dviračio pavara „Rubbee“

Kaunietis Gediminas Nemanis savo sukurtą elektrinę dviračio pavarą „Rubbee“ pavertė vienu sėkmingiausių startuolių Lietuvoje. Puikus debiutas minios finansavimo platformoje „Kickstarter“, suburta komanda ir pritraukti investuotojai leidžia išradimui skintis kelią į sėkmę bei pripažinimą pasaulio elektrinių dviračių rinkoje.

Išradėjas susikooperavo su Kauno LEZ įsikūrusia „Elinta“, o vėliau susirado investuotojus – Lenkijos rizikos kapitalo fondą, kurio investicija leido pradėti kurti gaminį, pritaikytą didelių kiekių gamybai: reikalaujantį mažiau rankų darbo, mažiau komponentų, lengvesnį ir pigesnį.

Rubbee

2017 metų rugsėjį naujausias „Rubbee“ buvo pristatytas didžiausioje pasaulyje dviračių industrijos parodoje „Eurobike“ taip pat sulaukė didžiulio pasisekimo.

Kosmoso technologijų įmonė „NanoAvionics“

Tai yra pirmoji ir vienintelė lietuviška kosmoso technologijų įmonė, besispecializuojanti palydovų misijose globaliems klientams – nuo standartizuotų palydovų platformų ir modulinių palydovų sistemų kūrimo ir gamybos iki palydovų integracijos, paleidimo į kosmosą ir misijos valdymo paslaugų.

Įmonės komandos branduolys 2014 m. paleido vieną iš dviejų pirmųjų lietuviškų žemės palydovų „LituanicaSAT-1“.

LituanicaSAT-2 NanoAvionics

Dabar įmonės komanda yra išaugusi iki 90 žmonių, ji turi biurus Lietuvoje, Jungtinėje Karalystėje ir JAV, įvykdė daugiau nei 75 sėkmingas palydovų misijas ir komercinius projektus. Tarp „NanoAvionics“ klientų yra tokios garsios sektoriaus lyderės ir kaip NASA, „Thales Alenia“, „Space“, MIT, ESA, SEN ir daug kitų inovatyvių kosmoso rinkos įmonių bei organizacijų. Pasaulinėje kosmoso industrijoje „NanoAvionics“ bendraįkūrėjas ir vadovas Vytenis Buzas įvardijamas kaip vienas iš idėjinių lyderių.

Lietuvių JAV įkurtoji „Helmet Based Ventilation“

Aurikos Savickaitės, Davido Dobilo Lukausko ir Viktorijos Trimbel JAV įkurtosios „Helmet Based Ventilation“ iniciatyvos esmė – aukštos kokybės ekspertinės informacijos portalas apie neinvazinių ventiliacijos šalmų metodą, jungiantis medicinos įstaigas ir gamintojus, fasilituojantis naujų išradimų vystymus. Šis metodas yra naudojamas gydant COVID-19 pacientus.

Viktorija Trimbel

Šios technologijos taikymo ekspertė Aurika Savickaitė tapo finalininke „Global Women-Led Startup in Tech of the Year“ apdovanojimuose.

Hibridinis dyzelinis-elektrinis bagis „Krampus“

Keturi lietuviai kuria unikalią transporto priemonę, skirtą kariuomenei, sienos apsaugai, kovai su nusikalstamumu ir panašioms sritims.

Šio projekto galva, širdis ir siela – Lietuvos kariuomenės atsargos majoras ir ginkluotės entuziastas Darius Antanaitis. Vyriausiasis inžinierius – VGTU Transporto inžinerijos fakulteto profesorius Raimundas Junevičius, inžinierius-konstruktorius – Gediminas Šiburkis, o dizaineris – VGTU docentas Donaldas Andziulis.

„Krampus“ kūrėjai tikisi, kad hibridinė mašina ilgainiui taps ne tik valdoma per nuotolį, bet ir visiškai autonomiška, ir galbūt galės tarnauti ne tik civilinėse kalnakasybos, gamtosaugos, teisėsaugos srityse, bet ir karyboje.

Kamuoliukas iš „Vilimed“

Kauno technologijos universiteto „Santakos“ slėnyje, mokslo ir technologijų centre, įsikūrę jauni mokslininkai Mantas Venslauskas, Andrius Juknevičius ir Edvinas Litvinas pagamino kamuoliuką, kuris išoriškai tarsi niekuo nesiskiria nuo vaikiško žaislo. Bet jis – stebuklingas. Palaikius jį rankose keletą kartų per dieną, turintiems ligą, kuri liaudiškai vadinama rankų drebėjimu, ima mažiau virpėti rankos, o sergantiems reumatiniu atritu palengvėja ištiesti ir lankstyti sustingusius pirštus.

Vilimed kamuolys

Lauko teniso kamuoliuką primenantis įrenginys sulaukė didelio susidomėjimų neurologų bendruomenėse tiek Lietuvos didžiųjų miestų universitetinėse ligoninės, tiek JAV, Kazachstano ir Rusijos klinikose, išbandžiusiose testinius įrenginius. Su lietuvių sukurtu prietaisu nuo esencialinio tremoro kenčiantis žmogus jau gali žymiai lengviau pasirūpinti savimi, atlikti ruošos darbus, pavalgyti.

Rekuperarorius „Oxygen“

Inovatyvaus gyvenamųjų patalpų vėdinimo įrenginio – rekuperatoriaus „Oxygen X-Air C200“ kūrėjai yra bendrovė „Šviežias oras“.

Rekuperatorius „Oxygen“ išskirtinis ir inovatyvus tuo, kad yra itin kompaktiško dydžio, todėl tinka mažoms patalpoms vėdinti. Šis tylus ir energetiškai efektyvus vėdinimo prietaisas išsaugo iki 89 proc. šilumos, ir yra puiki išeitis, kai patalpoje erdvės dideliam vėdinimo prietaisui nepakanka.

Oxygen X-Air C200
„Šį rekuperatorių, padedami mokslininkų, kūrėme ir tobulinome visus metus, todėl labai džiaugiamės aukštais įvertinimais. Mūsų įrenginys buvo pastebėtas, kai laimėję etapą Lietuvoje patekome į Europos tvariosios energetikos startuolių konkurso „PowerUp! by InnoEnergy“ finalą Vengrijoje“, – džiaugėsi „Oxygen“ direktorius Žilvinas Salialionis.

Išmanieji „Deeper“

„Deeper“ pirmieji pasaulyje pristatė sonarą, skirtą žvejams, žvejojantiems nuo kranto. Duomenis apie povandeninį pasaulį jis akimirksniu perduoda į išmanųjį telefoną ar planšetinį kompiuterį.

DeeperSTART sonaras

„Deeper“ vadovas Donatas Malinauskas sako, kad užtenka tiesiog pritvirtinti sonarą prie meškerės valo, įsijungti telefoną, ir žvejys jau gali pradėti tyrinėti ežerą ar kitą vandens telkinį.

90 proc. savo produkcijos „Deeper“ eksportuoja į daugiau kaip 50 užsienio šalių, daugiausia – į JAV, Kanadą, Vakarų Europą, Kiniją, Japoniją bei Australiją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)