Valstybinio patentų biuro direktorės Irinos Urbonės nuomone, šiemet susidomėjimas Europos Sąjungos intelektinės nuosavybės tarnybos (ESINT) vykdomo MVĮ fondo projekto skiriama finansine parama turėtų būti dar didesnis.

„Tendencijos rodo, kad prieš kurį laiką dominavęs požiūris į intelektinės nuosavybės apsaugą kaip vien į didelių įmonių ir korporacijų reikalą keičiasi, o savo prekių ženklus bei kuriamus inovatyvius produktus imasi saugoti vis daugiau smulkių ir vidutinio dydžio verslų. Efektyviau tai daryti leidžia kompensacijų schema, padedanti mažosioms ir vidutinėms įmonėms padengti intelektinės nuosavybės registracijos išlaidas. Nuo 2021 m. veikiančio fondo parama galima pasinaudoti ir šiemet, kadangi sausio 22 d. startavo šiems metams skirtas fondo projektas“, – sako I. Urbonė.

Paraišką MVĮ fondui gali teikti įmonės savininkas, įgaliotas darbuotojas arba jų vardu veikiantis įgaliotas išorės atstovas. Mažų ir vidutinių įmonių fonde paraiškas gali teikti tiek savarankiškai dirbantys asmenys, tiek įmonės, kuriose dirba iki 250 darbuotojų. Dotacijos skiriamos kaip keturių tipų čekiai, kuriuos gavėjas naudoja prašydamas kompensacijos ir taip susigrąžindamas dalį intelektinės nuosavybės registravimui skirtų lėšų.

Vienai įmonei skiriama maksimali kompensacija gali siekti 6630 eurų, jei įmonė nusprendžia teikti paraiškas visiems siūlomiems čekiams gauti: 630 eurų yra skiriama turimos intelektinės nuosavybės įvertinimo paslaugai „IP Scan“, 1000 eurų – prekių ženklams ar dizainui, 3500 eurų – patentams, 1500 eurų – Bendrijos augalų veislėms registruoti.

Pasak pašnekovės, sėkmingam kompensacijos gavimui būtina laikytis keleto žingsnių. Pirmiausia, reikia įsivertinti, ar norima pasinaudoti visomis keturiomis kompensavimo paslaugomis, tokiomis kaip „IP Scan“ (1 čekis), prekių ženklai ar dizainas (2 čekis), patentai (3 čekis) ar Bendrijos augalų veislės (4 čekis), ar kuria nors viena iš jų.

„Tuomet reikia pateikti prašymą ESINT dėl norimo čekio skyrimo, sulaukti teigiamo sprendimo, o po jo pateikti paraiškas intelektinei nuosavybei registruoti arba kreiptis dėl „IP Scan“ paslaugos suteikimo. Pateikus paraišką ir sumokėjus už ją, paskutinis žingsnis yra prisijungti prie MVĮ fondo paskyros ir pateikti prašymą dėl kompensacijos“, – aiškina Valstybinio patentų biuro vadovė.
MVĮ fondo čekiais galima kompensuoti nuo 50 proc. iki 75 proc. intelektinės nuosavybės mokesčių sumos. Įmonės turimos intelektinės nuosavybės įvertinimo paslauga „IP Scan“ kompensuojama 90 proc.

75 proc. dydžio kompensacija priklauso už nacionalinio patento išdavimo, Europos patento paraiškos padavimo ir Europos patentų tarnybos teikiamos išradimo paieškos paslaugos mokesčių sumas, prekių ženklų ir dizaino mokesčius už prekių ženklo ar dizaino apsaugą nacionaliniu ir ES lygiu bei Bendrijos augalų veislės elektroniniu būdu teikiamos paraiškos mokesčius ir ekspertizę.

Tuo metu už ES ribų taikomų tarptautinių prekių ženklo ir dizaino registravimo mokesčių sumos ir Europos patento paraiškos parengimo ir padavimo teisinės išlaidos kompensuojamos 50 proc. Atkreiptinas dėmesys, kad projektu kompensuojamos teisinės išlaidos tik už naujo Europos patento parengimą ir paraiškos padavimą ir tik Europos patentų tarnybos įgaliotiems patentiniams atstovams.

Paraiškas MVĮ fondo paramai įmonės gali teikti iki 2024 m. gruodžio 6 d. Lėšų kiekis šiame projekte yra ribotas – iš viso šiai priemonei 2024 m. skiriama 20 mln. eurų, tad norinčius pasinaudoti projekto teikiama finansine parama I. Urbonė ragina nedelsti.

„Norinčius sužinoti daugiau apie šį projektą kviečiame registruotis į 2024 m. vasario 6 d. 11:00–11:45 val. organizuojamą pristatymą. Nuotolinio seminaro dalyviams bus pristatyta, kokią naudą jūsų įmonei gali suteikti MVĮ fondo projektas, taip pat paaiškinta apie paramą, kurią galima gauti intelektinės nuosavybės teisių apsaugai, kaip teikti paraiškas ir prašyti dalinės kompensacijos už prekių ženklų, dizainų, išradimų ir augalų veislių registraciją, „IP Scan“ paslaugą“, – sako pašnekovė.

Seminaras vyks anglų kalba. Būtina išankstinė registracija čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją