VTAI vertinimas bus atliekamas atsižvelgiant į įmonės įgyvendinamą politiką, strategiją ir procedūras bei tai, kaip praktikoje siekiama veikti atsakingai, užtikrinti tam svarbių procesų priežiūrą ir kontrolę. Kiti svarbūs aspektai, kurie turės įtakos įmonės tvarumo ir atsakingumo indeksui, yra susiję su darbo aplinka, aplinkos apsauga, verslo etika ir ryšių su bendruomene klausimais.

„Vis daugiau Lietuvos verslų, neatsilikdami nuo globalių tendencijų, savo veiklą siekia organizuoti ne tik pagal pelno siekimo logiką, bet taikydamiesi prie visuomenės poreikių, atsakingai žiūrėdami į žmogaus teises, aplinkos tausojimą ir socialinį solidarumą. Veiklą grįsdamos socialinės atsakomybės principais įmonės ne tik prisideda prie darnaus vystymosi ir klimato tikslų įgyvendinimo, bet taip pat pelno vartotojų pripažinimą, gerina savo reputaciją ir įvaizdį, lengviau pritraukia darbuotojus ir investicijas. Tvarumas ir socialinė atsakomybė tampa neatsiejamais verslo sėkmės komponentais. VTAI tikslas yra padėti įmonėms šiuos komponentus išryškinti ir stiprinti“, – sako VTAI projektą administruojančios asociacijos „Investuotojų forumas“ vykdančioji direktorė Rūta Skyrienė.

Rūta Skyrienė

R. Skyrienė pažymi, kad šiandien ne tik pati rinka skatina įmones pasitempti tvarumo ir socialinės atsakomybės srityje. Konkrečių veiksmų šioje srityje iš verslo vis labiau reikalauja ir reikalaus reguliacinė aplinka. Dėl to įmonėms svarbu įsivertinti savo veiklą ir procesus per tvarumo prizmę. VTAI taps verslui lengvai prieinama priemone tai padaryti. Kadangi VTAI vertinimo kriterijai yra atviri, toks įrankis taip pat padės didinti skaidrumą rinkoje, o įmonių akcininkams, investuotojams, vartotojams ir darbuotojams padės priimti geriau pagrįstus sprendimus.

Pasak „Mars Lietuva“ korporacinių reikalų vadovo Mindaugo Rupšio, verslo tvarumas vis populiarėjanti tema, kurioje įmonės nori demonstruoti savo pasiekimus. Tačiau tvarumas nėra vienkartinė akcija, tai kompleksiškas konceptas, kuriam reikia kryptingo ir nuolatinio įsipareigojimo.

„Dauguma su tvarumu ar atsakomybe susijusių verslo vertinimų Lietuvoje pagrįsti tam tikro laikotarpio pasiekimu ir įvertinimu, o ilgalaikiame darbe svarbu matuoti progresą skirtingose srityse, todėl tikiu verslo tvarumo ir atsakingumo indeksas bus naudingas įrankis įmonėms įsivertinti savo progresą bei įvertinti savo progresą lyginant su kitais rinkos dalyviais. Be to, yra daug įmonių darančių puikius darbus tvarumo srityje – indeksas leis jas visas pripažinti, neišskiriant vieno laimėtojo, tokiu būdu geriau informuoti bus ir vartotojai“, - įsitikinęs M.Rupšys.

Norinčios VTAI pagalba įsivertinti savo tvarumo ir socialinės atsakomybės situaciją įmonės galės rinktis bazinį ir ekspertinį vertinimą. Pirmasis bus nemokamas ir skirtas preliminariam vidiniam įmonės įsivertinimui. Toks vertinimas bus atliekamas savarankiškai pateikiant atsakymus į paruoštus klausimus. Mokamas ekspertinis vertinimas susidės iš dviejų dalių – savarankiškai pildomo klausimyno ir detalaus ekspertų vertinimo. Pagal iš anksto apibrėžtą metodologiją apskaičiuojamas VTAI tokiu atveju bus skelbiamas viešame reitinge. Su ekspertiniu vertinimu ir apskaičiuotu indeksu įmonei taip pat bus pateikiamos rekomendacijos, kaip būtų galima patobulinti savo tvarumo ir socialinės atsakomybės politiką bei procesus.

Apskaičiuojant įmonių VAIT bus naudojami trijų rūšių koeficientai, kurie bus susieti su įmonės dydžiu, veiklos pobūdžiu ir konkrečiomis analizuojamomis temomis (valdymas, darbo aplinka, etika, poveikis aplinkai ir bendruomenė). Kiekvienos iš temų „svoris“ bendram įmonės įvertinimui skirsis priklausomai nuo pirmųjų dviejų koeficientų. Pavyzdžiui, mažoms įmonėms nėra toks svarbus valdymo procedūrų apsibrėžimo klausimas, todėl jo reikšmė bendrame įvertinime bus mažesnė nei vertinant dideles įmones.

Baziniu indeksu bus galima naudotis bet kuriuo metu. Atsakius į klausimyną, sistema nemokamai įvertins jūsų pateikus atsakymus. Ekspertinis vertinimas vyks kartą metuose, kovo-gegužės mėn. kai įmonės bus surinkusios ir pateikusios savo ataskaitas.

VTAI indeksas, po naujausių metodikos atnaujinimų, bus viešai prieinamas nuo 2023 m. gruodžio mėnesio.